Blog posts 4 tváre ženy - prečo sme my ženy cyklické a ako sa to prejavuje?

4 tváre ženy - prečo sme my ženy cyklické a ako sa to prejavuje?

4 tváre ženy Amalvena

Vedela si, že každý menštruačný cyklus je rozdelený na 4 fázy? Podobne, ako má príroda 4 ročné obdobia, aj menštruačný cyklus by sa dal rozdeliť na jar, leto, jeseň a zimu.

Jednotlivé fázy ovplyvňujú nie len fyzické procesy v tele, ale aj to, ako sa cítime, ako veci prežívame🥰😭, čiže naše emocionálne pochody. Keďže je odvodený od slovíčka cyklus, znamená to, že aj my ženy sme cyklické, nie sme stále rovnaké a preto počas jednotlivých fáz aj rôzne reagujeme na situácie.

 

Prečo sa vlastne zaujímať o svoj menštruačný cyklus?

Je to veľmi oslobodzujúci pocit, keď si uvedomíš, že tvoje nálady súvisia s fázou menštruačného cyklu, v ktorej sa nachádzaš. Jednoducho povedané, zistíš, že je v poriadku cítiť sa smutná, či plačlivá tesne pred menštruáciou, pretože takéto pocity zažíva väčšina z nás.

Na našu hormonálnu rovnováhu majú, samozrejme, vplyv aj ďalšie faktory ako: strava, spánok, odpočinok, pohyb a stres. Fázy menštruačného cyklu sú ale ako ovplyvňujúce faktory spomínané najmenej a práve ich pochopenie nám môže priniesť množstvo odpovedí. Naše telo s nami komunikuje, naučme sa ho počúvať😊.

 

1. Predovulačná fáza - Jar 

Nastáva pár dní po ukončení menštruácie a nazýva sa aj preovulačná fáza. Trvá až do ovulácie.  Na začiatku fáze sú hladiny hormónov najnižšie, ale začínajú sa postupne zvyšovať. 

Tak ako na jar v prírode všetko kvitne a prebúdza sa k životu, tak aj my sa počas nej cítime plné energie, nespútané, sebavedomé, spoločenské, máme pocit, že nám patrí celý svet💃. Je to obdobie cyklu, ktoré je ideálne na nové projekty, fyzickú vytrvalosť, učenie sa novým veciam. Sme v tejto fáze hravé, koketné💄💋. Športové aktivity nám idú ako po masle, nepotrebujem toľko spánku, pretože máme veľa energie. Chudnutie ide oveľa jednoduchšie.

 

2. Ovulačná fáza - Leto

Nastáva pár dní pred ovuláciou a pretrváva ešte pár dní po nej. Počas tejto fázy nastáva v tele ovulácia, kedy je telo najplodnejšie – dochádza k uvoľneniu vajíčka z folikulu, ktorý spúšťa luteinizačný hormón.

A ako sa vtedy cítime? Chuť na milovanie je na vrchole, cítime sa atraktívnejšie – prežívanie aktu je intenzívnejšie, prejavuje sa pocitom hlbokej lásky❤️💋. V tejto fáze máme schopnosť starať sa a podporovať svoju rodinu, priateľov a okolie oveľa viac. Sme ohľaduplnejšie, obetavé, vyžaruje z nás láska, neha a ženskosť – pripravujeme sa totiž na možné materstvo, pokiaľ by bolo vajíčko oplodnené. V tejto fáze zvládame viacero aktivít naraz ľavou zadnou💪.

 

3. Predmenštruačná fáza - Jeseň

Obdobie, kedy je PMS na vrchole. Ale nezúfajte, je tu Vellena 😊. Predmenštruačné obdobie nastáva po skončení ovulačnej fáze a pretrváva až do menštruácie – zvyčajne je to 7 dní pred začatím menštruácie.

V tejto fáze sa cítime oveľa podráždenejšie, môžu nás pobolievať kríže, oblasť podbruška, cítime sa nafúknuté a naliate vodou, máme chuť na sladké a zvykneme sa aj prejedať. Chudnutie nám ide v tejto fáze najťažšie. Cítime sa smutné, plačlivé, depresívne, náladové😣😢. 

Energia klesá a je to takto v poriadku – nemôžeme predsa stále podávať 100% - tné výkony. V tejto fáze by sme sa mali viac uzatvoriť do seba – keby bolo vajíčko oplodnené, začal by sa v našom tele nový život. Priestor teda dostáva kreativita, kritické myslenie, zachytávanie inšpirácii – je čas menej sa rozdávať a viac myslieť na seba, dopriať si čas, kedy sa ponoríme do svojho vnútra.

4. Menštruačná fáza - Zima

Obdobie začína prvým dňom krvácania🩸 – časť krvi a tkaniva sa uvoľní z maternice. Hladiny hormónov sú veľmi nízke.

Predstav si to ako obdobie zimy – vystriedali sa nám štyri ročné obdobia a teraz nastala zima, kedy sa upokojíme, necháme telo odpočívať pri horúcom krbe, zakryté pod dekou. Je to priestor pre nás, aby sme našli rovnováhu medzi vnútornou intuíciou🧘‍♀, vonkajším prejavom intelektu, priestor na regeneráciu a sebareflexiu. Máme potrebu spomaliť, pustiť všetko staré a nefunkčné, čo má potrebu odísť a privítať opäť to nové, mladé, plné energie. Jeden cyklus skončil, začne opäť nový😊.

My vo Vellene sme presvedčené, že vnútorná rovnováha je základom pre nastolenie akejkoľvek rovnováhy v tele. Keď prijmeme svoj menštruačný cyklus ako prirodzenú súčasť našej ženskosti, budeme sa mať oveľa radšej, budeme sa cítiť oveľa lepšie, ženskejšie, atraktívnejšie a budeme si viac veriť. Budeme lepšie vnímať svoje telo a čítať signály, ktoré nám vysiela. Prajeme ti, aby si sa na svoje menštruácie tešila❤️ a aby neboli pre teba každomesačným strašiakom.

Späť na blog