Hormonálna antikoncepcia - ako minimalizovať vedľajšie účinky užívania?

Hormonálna antikoncepcia - ako minimalizovať vedľajšie účinky užívania?

HAK - Vellena

Antikoncepcia a zdravé ženské telo


Zdravé ženské telo a, samozrejme, zdravá ženská duša idú ruka v ruke. Na spojenie, resp. harmonickú vzájomnú spoluprácu, medzi týmito dvoma zložkami a vytvorenie zosúladeného celku sa kladie čoraz väčší dôraz. Je vidieť rastúcu komunitu žien, ktoré hľadajú svoju vnútornú silu a správne naladenie sa na svoje vlastné telo. Rozličné ženské kruhy, mantry, očistné rituály sa stávajú čoraz populárnejšími a poukazujú na dôležitosť opätovného spojenia s prírodou, ako aj na ženskú silu.

Rozhodne k tejto téme patrí aj otázka antikoncepcie. Je na každej z nás, akou cestou sa vyberieme. Ak je Ti prirodzené, nechať život prúdiť svojou cestou, v poriadku. Ak si sa rozhodla užívať antikoncepciu, aj to je v poriadku. Každý zodpovedá za svoje rozhodnutia a za svoje telo. Väčšina žien volí užívanie hormonálnej antikoncepcie, ako najspoľahlivejšiu formu ochrany pred neželaným tehotenstvom, prípadne si ju volia ako prostriedok pre odstránenie zdravotných ťažkostí ženského charakteru. Nie je žiadnym tajomstvom, že v prípade chemických liekov sa môžu objaviť niektoré z vedľajších účinkov.

U hormonálnej antikoncepcie sú to najmä:

- nevoľnosť,
- migréna a bolesti hlavy,
- náladovosť,
- problémy so zrakom,
- krvácanie mimo cyklu,
- meškanie menštruácie,
- citlivé a bolestivé prsníky,
- vaginálny výtok,
- nechuť k milovaniu,
- zmeny v hmotnosti (úbytok, alebo nárast).

Dnes Ti prinášame informácie o tom, ako sa udržať v zdraví aj počas užívania hormonálnej antikoncepcie.

Pestrá strava - Vellena

Konzumuj pestrú stravu bohatú na živiny

Požívaním tabletiek tvoje telo prichádza o živiny, jedná sa konkrétne o: vitamín E, C, B2, B6, B9, B12, selén, horčík a zinok a preto je potrebné práve tieto látky v tele pravidelne doplňovať. Nemusíš siahať po ďalších tabletách. Pre vyváženie týchto živín je vhodné sústrediť sa na ich doplnenie vo forme pestrej stravy, a to konkrétne:

- vitamín E: listová zelenina, rozličné semená a orechy,
- vitamín C: listová zelenina, citrusové plody, bobuľovité ovocie a paprika,
- vitamín B: listová zelenina, vajíčka, mäso, morské plody,
- selén: listová zelenina, hovädzie mäso, ryby,
- horčík: listová zelenina, horká čokoláda, rozličné semená, orechy, fazuľa,
- zinok: hovädzie mäso, ustrice, plody mora.

Taktiež je veľkou pomocou aj náš výživový doplnok pre ženské zdravie Vellena - kde nájdeš všetky hore zmienené živiny.

Zdravá pečeň

Užívaním hormonálnej antikoncepcie, podobne, ako pri každom chemickom lieku je zasiahnutá pečeň a to jednak preto, pretože sa jej nedostáva také množstvo živín, ktoré pre svoje správne fungovanie potrebuje a aj preto, že úlohou pečene je aj detoxikovať prebytočné hormóny. Fungovanie pečene závisí od aminokyselín, vitamínov B, minerálov a ďalších látok, ktoré potrebuje na to, aby dokázala svoju „prácu vykonávať dobre a zodpovedne“. Preto je skutočne dôležité dbať na pestrosť a zloženie stravy ako aj sledovať zdravie tohto dôležitého orgánu.

Dbaj na svoj črevný mikrobióm

Nie je zrejme nová informácia, že užívanie antikoncepcie spôsobuje nerovnováhu v črevnej flóre a narúša jej prirodzené prostredie, čo môže spôsobiť premnoženie nežiaducich mikróbov. V niektorých prípadoch sa taktiež môže objaviť zápal tráviaceho traktu, čo vyvolá imunitnú dysreguláciu, ktorá môže viesť ku zvýšeniu rizika autoimunitného ochorenia. Potraviny bohaté na probiotiká, užívanie samotných probiotík a dostatočné množstvo príjmu vlákniny môže napomôcť podpore zdravého čreva.

Spánok - Vellena

 

Spánok, spánok a ešte raz spánok

Pre zdravé ženské telo, vyrovnanú hladinu hormónov a pre samotné zdravie hormónov, pre zlepšenie psychickej pohody a nálady a optimálne fungovanie mozgu je spánok nutnosťou. Snaž sa spať aspoň 7 – 9 hodín v noci, v úplne tmavej a vyvetranej miestnosti. Dopraj si kvalitný spánok, pretože pre celkové fungovanie ľudského organizmu je nevyhnutnosťou.

Sústreď sa na hladinu stresu vo svojom tele

Tak teraz som trošku na vážkach, pretože – ak niečomu venujem pozornosť, podporujem to ešte viac, keď ale niečo nie je celkom v poriadku a ignorujem to, tiež si škodím. Ako teda? Mám sa na ten svoj stres sústrediť, či ani nie?

Podľa výskumu môžu ženy užívajúce hormonálnu antikoncepciu pociťovať neprimerané reakcie na stresové situácie, ktoré sú vyvolané neprimeranou sekréciou kortizolu. Ak sa teda odohráva čosi také aj v tvojom tele, vyskúšaj svoje telo a myseľ upokojiť meditačným cvičením, modlitbou, masážou, svojou šťastnou chvíľkou, pokojom, prechádzkou, cvičením, alebo si na odbúranie stresu nájdi svoj vlastný rituál.

Dôveruj svojmu telu, počúvaj jeho hlas

Nie každá žena musí pociťovať vedľajšie účinky antikoncepcie, ale ak sa u Teba objavia, neváhaj navštíviť svojho lekára. Niekedy sa bohužiaľ stáva, že lekári sa k takýmto pocitom žien stavajú ako k „vymysleným rozprávkam“. Nenechaj sa takýmto prístupom odradiť a skús šťastie u lekára, ktorý Ti na tvojej ceste pomôže.

Každá sme iná a to, čo pre jednu znamená prirodzenú a hladkú cestu, môže byť pre druhú cestou tŕnistou. Počúvaj sa a nájdi svoj vyvážený stred.

Veľkou pomocou bude aj náš výživový doplnok pre hormonálne zdravie žien Vellena kde nájdeš všetky hore zmienené živiny.

Späť na blog