BLOG o ženských témach

Ak(o)né ďalej? - alebo ako prírodnou cestou zmierniť prejavy akné

Ak(o)né ďalej? - alebo ako prírodnou cestou zmierniť prejavy akné

2. 2. 2023

V mojom albume sú založené fotky, kde mám sklonenú hlavu a rukou si zakrývam tvár. Niekedy som si vystrihla z novín tvar tváre, na oči som si vyrezala dierky a bola som presvedčená, že takto vyzerám oveľa lepšie, ako s tvárou plnou bodiek, ktoré mi spôsobilo hormonálne akné. Problémami s pleťou trpí mnoho žien. Patríš medzi ne aj Ty? Prečítaj si nasledujúce riadky, ktoré Ti pomôžu nájsť prirodzenú cestu k zdravšej pleti prostredníctvom stravy a výživových doplnkov.

 


Hormonálne akné vie pôsobiť na človeka, ktorý sa ním trápi, veľmi frustrujúco. Mnoho ľudí očakáva, že týmto pleťovým problémom zamáva spolu s odchádzajúcimi rokmi puberty, no toto pravidlo neplatí vždy. Akné môže pretrvávať aj vo veku od 20 do 40 rokov, ba dokonca sa môže objaviť aj v období perimenopauzy. Aj keď dôvodov, prečo sa u ľudí vyrážky objavujú, je mnoho, akné hormonálneho pôvodu súvisí s nerovnováhou v oblasti nadmernej produkcie androgénov, ktorá je hlavným spúšťačom hormonálneho akné. Androgény patria k hormónom, zahŕňajúcim testosterón a DHEA, ktoré môžu prispievať k nadmernej produkcii mazu a upchávaniu pórov. Liečba hormonálneho akné je komplexná záležitosť, kde základom je zdravá strava, kvalitná starostlivosť o pleť a pre doplnenie živín dôležitých pre pokožku sú to práve vitamíny a výživové doplnky, ktoré ju vyživujú zvnútra.

Na vyrovnanie hormónov, stiahnutie zápalu pokožky, zníženie výskytu akné pomáha nasledujúcich niekoľko vitamínov a výživových látok. Vyskúšaj túto cestu a vydaj sa smerom k pocitu sebavedomia byť vo vlastnej koži.

 

Zinok

Mnoho lekárov odporúča zinok, ako minerál, ktorý sa podieľa na zdravom stave pokožky. Pri liečbe akné pomáha niekoľkými spôsobmi:


- znižuje produkciu mazu,
- pomáha udržiavať správnu úroveň zápalu,
- má antimikrobiálne vlastnosti, ktoré môžu napomôcť pri znížení množstva baktérií na koži, ktoré prispievajú k akné.

Ak si sa rozhodla ísť úplne prírodnou cestou, zinok je obsiahnutý v tekvicových semenách, fazuli, mäkkýšoch (jedným z hlavných zdrojov sú ustrice) a mäse z vnútorných orgánov. Nájdeš ho taktiež v našej Vellene - prírodnom nápoji pre hormonálne zdravie žien.

 

 

Vitex jahňací


Táto zložka nie je veľmi známa medzi širokou verejnosťou, aj keď sa považuje za pomerne rozšírenú, ale tajnú ingredienciu kozmetických prípravkov zameraných na problematickú pleť.

Získava sa z rastliny Drmek obecný a má významné účinky pri liečení problematickej pleti:


- reguluje tvorbu mazu,
- upravuje konzistenciu samotného mazu.

Nájdeš ju taktiež v našej Vellene - prírodnom nápoji pre hormonálne zdravie žien.

 

Vitamín D


Vitamín D pomáha pri mnohých kožných ťažkostiach vrátane aknóznej pleti. Celkové zdravie a imunita priamo vplývajú na zdravie tvojej pokožky. A keďže je vitamín D veľmi dôležitý pre celkové zdravie a imunitu, odrazí sa jeho užívanie aj na kvalite pleti. Pôsobí aj na:

- upokojenie zápalu,
- zlepšenie celkovej imunity.

Najlepším spôsobom pre získanie vitamínu D je, samozrejme, slnko. V zimných mesiacoch je však potrebné pre dosiahnutie potrebnej hladiny doplniť tento vitamín konzumáciou tučných rýb, vajec, húb, ale často je pre optimálne hodnoty potrebná aj forma výživových doplnkov - nájdeš ho v našej Vellene.

 

Akne a Vellena

 

Vitamín C

Tento vitamín pôsobí ako silný antioxidant, ktorý môže pomôcť pri:

- znižovaní zápalu,
- hojení rán a jaziev,
- tvorbe kolagénu.

Lokálne používanie vitamínu C vo forme krému zvyčajne nie je pri liečbe aknóznej pleti postačujúce. Pokožka je viditeľná navonok, no jej podpora a liečba je dôležitá práve zvnútra. Je preto dôležité konzumovať potraviny bohaté na vitamín C (paradajky, listová zelenina, citrusové plody), prípadne doplniť tento vitamín vo forme výživového doplnku - nájdeš ho v našej Vellene.

 

Vitamín E

Tento vitamín:

- má antioxidačné a protizápalové vlastnosti,
- regeneruje a uzdravuje hojenie pokožky.

Isté štúdie dokazujú, že nízka hladina vitamínu E je spojená s kožnými problémami, ako sú akné, ekzémy a psoriáza. Hladinu vitamínu E môžeš doplniť prirodzenou cestou vo forme konzumácie orechov, semien, olejov a našou Vellenou.

 

Vitamíny skupiny B


Každý vitamín B má svoju dôležitú úlohu, ale ako celková skupina prispievajú k hormonálnej rovnováhe a zdraviu buniek, čo má priamy vplyv na hormonálne akné.

Vitamíny B podporujú prácu pečene, čo pomáha pri detoxikácii a nadmernej tvorbe estrogénu. Vitamín B6 napomáha, zvýšením progesterónu a znížením estrogénu,
pri obnove rovnováhy hormónov. Ďalej je táto skupina vitamínov potrebná pre:

- energetický metabolizmus,
- hydratáciu pleti,
- zjemnenie problémov s hormonálnym akné

Všetky nájdeš v našej Vellene.

 

Magnézium

Magnézium síce nie je klasickým doplnkom pre liečbu akné, ale jeho pravidelným užívaním je možné docieliť hormonálnu rovnováhu. Má vplyv na:

- odbúravanie stresu,
- metabolizmus hormónov,
- rovnováhu estrogénu.

Činnosť hormónov a hladina stresu sú úzko prepojené a horčík napomáha práve pri zmiernení stresu, čím ovplyvňuje hladinu hormónov, čo sa vo výsledku ukáže aj na stave pleti. Taktiež podporuje zdravý spánok, ktorý je kľúčový pre udržanie zdravej pleti. Nájdeš ho v našej Vellene.


Vyššie spomenuté vitamíny môžu pomôcť pri problémoch s hormonálnym akné tým, že pôsobia ako antioxidanty, znižujú zápaly a podporujú zdravú hormonálnu rovnováhu. Či už si vo fáze aknóznej pleti, vo fáze liečenia, alebo vo fáze, kedy bolo pre Teba akné minulosťou, najdôležitejšie je, nájsť si cestu sama k sebe a tešiť sa z vlastného obrazu.

 

 

.

Ak(o)né ďalej? - alebo ako prírodnou cestou zmierniť prejavy akné

2. 2. 2023

Hormonálne akné vie pôsobiť na človeka, ktorý sa ním trápi, veľmi frustrujúco. Mnoho ľudí očakáva, že týmto pleťovým problémom zamáva spolu s odchádzajúcimi rokmi puberty, no toto pravidlo neplatí vždy. Akné môže pretrvávať aj vo veku od 20 do 30 rokov, ba dokonca sa môže objaviť aj v období perimenopauzy. Liečba hormonálneho akné je komplexná záležitosť, kde základom je zdravá strava, kvalitná starostlivosť o pleť a pre doplnenie živín pre pokožku, sú dôležité taktiež vitamíny a výživové doplnky.

Nalády a menštruačný cyklus

Nalády a menštruačný cyklus

18. 10. 2022

Poznáš to? Máš náladu pod psa a niekto príde s vtipom o ženských náladách a ešte medzi to preplieta slová, ako menzes a PMS a dobre sa na tom zabáva, kým v tebe to úplne vrie, alebo máš chuť rozrevať sa na plné hrdlo a skryť sa do teplého páperového vankúša a plakať tam hoci aj celý deň. Prečo je ženské telo so všetkým, čo k nemu patrí často terčom práve takýchto nemiestnych vtipov? Na to sa odpoveď hľadá asi ťažko, ale dnes ti v našom článku vieme ponúknuť zopár odpovedí na to, prečo to v ženskom tele chodí tak, ako to chodí.

 

 

Prečo mám po začiatku menštruácie dobrú náladu?

Všimla si si na sebe, že niekedy, alebo možno aj častejšie ako niekedy, že keď máš dostať menzes, tvoja nálada kolíše, ako na hojdálke, no akonáhle sa rozlúčiš s hygienickými vložkami, rozlúčiš sa aj so zlou náladou a ty sa cítiš, ako na obláčiku radosti? Je vedecky podložené, že tento jav má súvis so zmenou hormónov počas celého menštruačného cyklu, ktoré vplývajú na zmeny nálad. Tu je niekoľko základných informácií, ktoré si predtým, ako sa pustíme do rozoberania témy nálady ujasníme.

Menštruačný cyklus je riadený dvoma hlavnými pohlavnými hormónmi a to estrogénom a progesterónom. Počas celej doby cyklu tieto hormóny kolíšu, pričom hladina estrogénu stúpa v prvej polovici a vrcholí okolo ovulácie a hladina progesterónu stúpa v druhej polovici a vrcholí tesne pred menštruáciou. Prvá fáza menštruačného cyklu je takzvaná folikulárna fáza, pretože sa v nej vyvíja folikul, ktorý obsahuje vajíčko. Druhá fáza cyklu sa nazýva luteálna fáza. V tejto fáze sa vajíčko uvoľní a z folikulu sa stane žlté teliesko, ktoré produkuje progesterón a estrogén. Počas celej doby cyklu tieto dva hormóny kolíšu, čo môže značne ovplyvniť to, ako sa cítiš, ako na fyzickej, tak na emocionálnej úrovni a teda aj to, akú máš náladu.

 

Radosť a smútok

Predstav si, že na hojdačke vidíš hojdať sa dve deti. Jedno je Radosť a druhé sa volá Smútok. Každá sme iná a niektorým sa podarí sadnúť si na stranu Radosti okamžite, ako sa spustí menštruácia, kým iným to môže ešte pár dní trvať. Je možné, že niektoré ženy budú sedieť na strane Smútku počas celej doby menštruácie. Je dôležité, aby si vedela, že PMS nie je príznačné pre každú ženu a nie každá žena má rovnaké príznaky PMS, čo platí aj pre predmenštruačnú dysforickú poruchu (PMDD). Nahliadnime bližšie na to, ako sa môžu meniť nálady vzhľadom na fázu tvojho cyklu.

 

Folikulárna fáza: Posilňovač nálady

Počas tejto fázy majú ženy tendenciu mať lepšiu náladu, cítiť príval energie a radosti zo života. Je to čas, kedy do ovulácie chýba ešte približne 14 dní. Prvý deň folikulárnej fázy je aj prvým dňom tvojej menštruácie, čo znamená, že aj keď sú hladiny estrogénu na začiatku menštruácie nízke, postupne začína hladina tohto hormónu stúpať. Estrogén (plus hormón stimulujúci folikuly, FSH) je potrebný na vývoj folikulu, ktorý obsahuje vajíčko a zahusťuje výstelku maternice, čím sa pripravuje na oplodnené vajíčko. Ako stúpa hladina estrogénu, pomaly dvíha do vzduchu aj Radosť, na pomyslenej hojdačke a tvoja nálada sa uberá priaznivým smerom. Aj keď to môže trvať ešte niekoľko dní, podráždenosť a iné príznaky PMS postupne odznievajú. Dôvodom zlepšovania nálady môže byť to, že estrogén je spojený so serotonínom, neurotransmiterom, ktorý má vplyv na našu náladu. So zvyšujúcou sa hladinou estrogénu sa zvyšuje aj produkcia serotonínu, čo môže viesť k pocitom šťastia a pohody. Počas tejto fázy zostávajú hladiny progesterónu relatívne stabilné a nízke, až kým nezačnú stúpať v luteálnej fáze, ktorá nastáva po ovulácii.

 

Ovulačná fáza: stred tvojho menštruačného cyklu

Ovulácia je uvoľnenie vajíčka z vaječníka a zvyčajne nastáva uprostred cyklu. Náhle zvýšenie hladiny estrogénu a prudký nárast luteinizačného hormónu (LH) spúšťa ovuláciu. V tejto fáze je ženské telo pripravené na splodenie dieťaťa. Je možné, že v tejto fáze zaznamenáš mierne zhoršenú náladu, avšak, ide o krátkodobý jav, kedy estrogén klesne zo svojej predovulačnej špičky, no niekoľko dní po ovulácii začne zase stúpať.

 

 

Luteálna fáza: nálada pod psa

Po ovulácii začne žlté teliesko produkovať progesterón. Táto fáza sa nazýva luteálna fáza a trvá po zvyšok cyklu, kým sa nedostaví menštruácia. Hladina progesterónu počas prvej polovice luteálnej fázy stúpa, čím sa telo pripravuje na možné tehotenstvo. So zvýšenou hladinou progesterónu sa môže žena cítiť uvoľnene a príjemne, no čím bližšie je k menštruácii, tým viac sa môže situácia meniť. Keď počas ovulácie nedôjde k tehotenstvu, telo nemá k dispozícii tehotenský hormón HCG, ktorý by dokázal udržať žlté teliesko produkujúce progesterón, čím dochádza k jeho degradácii. Tento jav je spúšťačom poklesu hladiny progesterónu a estrogénu, čím klesá aj hladina serotonínu, ktorý je spájaný s náladami človeka. Mierne výkyvy nálad  a energie sú normálne, no sú aj situácie, kedy sa zmeny nálady v luteálnej fáze za normálne už nepovažujú.

 

PMS a PMDD v luteálnej fáze

PMS alebo predmenštruačná dysforická porucha (PMDD) sa vyskytuje ku koncu luteálnej fázy, tesne pred začiatkom menštruácie. PMDD je však oveľa závažnejšia ako PMS, hoci na ľahkú váhu by sa nemalo brať ani jedno zo spomínaných. Príznaky PMDD môžu vyzerať ako PMS, ale kritickým rozdielom je závažnosť a trvanie príznakov, ktorými sú:

 

  • Podráždenosť
  • Úzkosť
  • Hnev
  • Smútok
  • Zmeny nálad
  • Problémy s koncentráciou
  • Únava
  • Zmeny chuti do jedla
  • Nadúvanie
  • Citlivé prsníky

Ak tvoje PMS alebo PMDD vážne ovplyvňuje tvoj každodenný život, vyhľadaj odbornú pomoc.

 

 

Úzkosť pred menštruáciou

Jedným z dôvodov, prečo môžete pociťovať úľavu s nástupom menštruácie, je úzkosť, ktorá sa môže prejaviť ako súčasť luteálnej fázy. Úzkosť je často príznakom príliš malého množstva progesterónu. Nižšie si môžeš prečítať niekoľko spôsobov, ktoré napomáhajú zmierniť tento nepríjemný stav.

 

Fosfatidylserín

Fosfatidylserín je aminokyselina, ktorá napomáha rovnováhe kortizolu v tvojom tele tým, že podporuje jeho prirodzený rytmus.

 

Dýchanie

Nadýchni sa tak, že napočítaš do 4. Zadrž dych tak, že napočítaš do 4. A napokon na 4 doby aj vydýchni. Takéto dýchanie môže pomôcť upokojiť nervový systém a znížiť pocit úzkosti.

 

 

Magnézium

Konzumácia potravín bohatých na horčík môže pomôcť zlepšiť náladu a podporiť tvoj zdravý spánok. Nájdeš ho aj v našej Vellene - prírodnom nápoji pre hormonálne zdravie žien.

Vitex

Ak máš málo progesterónu, táto bylinka ti môže pomôcť vytvoriť ho, čím sa upokojí a zlepší aj tvoja nálada. Nájdeš ho aj v našej Vellene - prírodnom nápoji pre hormonálne zdravie žien.

 

Spánok

Dopraj si dostatok spánku a oddychu. Únava spôsobuje aj to, že všetko ide akosi ťažšie. Navyše môže nedostatok spánku zvýšiť hladinu kortizolu a zhoršiť príznaky PMS. Ak máš problémy so spánkom, začni tým, že si zabezpečíš kvalitné prostredie pre túto oddychovú činnosť. Miestnosť na spanie udržuj chladnú, tmavú a tichú a minimálne hodinu pred spaním nepozeraj do obrazovky.

 

Strava

Dbaj na vyváženú stravu. Potraviny, ktoré spôsobujú prudký nárast inzulínu, môžu spôsobiť v hormónoch značný zmätok. Strava je pre rovnomernú hladinu energie a nálady veľmi dôležitá.

 

Hladina stresu

Menej je viac, určite to poznáš. A menej stresu je určite pre tvoje telo viac. Stres môže zhoršiť každý symptóm, preto je nevyhnutné nájsť spôsoby, ako sa uvoľniť. Ak cítiš, že je toho na teba priveľa a si pod tlakom, skús meditovať, prejsť sa v prírode, cvičiť, ale skús dychové cvičenia. Stres môže taktiež narušiť celý tvoj menštruačný cyklus, ovuláciu a určite môže byť vinníkom zmeny nálad.

 

Cvičenie

Pohyb podporuje tvorbu endorfínov, ktoré zmierňujú stres a zlepšujú náladu. Nájdi si svoju cestu v tom, čo ťa baví, čo máš rada a čo ti robí radosť. Stačí, ak si zatancuješ na nejakú obľúbenú skladbu, alebo sa ponaťahuješ.

 

Pohoda s priateľmi

Sociálna podpora je jedným z najdôležitejších faktorov celkovej pohody človeka. Pocit spojenia a spolupatričnosti je v živote sociálneho tvora, ktorým človek je, veľmi dôležitá. Spoj sa s rodinou, priateľmi, vytváraj si príjemné chvíle radosti, pohody a spojenia.

 

Celý menštruačný cyklus ako aj samotná menštruácia môžu určite do veľkej miery ovplyvniť tvoju náladu. Hormonálna rovnováha je kľúčová v tom, aby si sa pred, počas a po menštruácii cítila príjemne a uvoľnene. Dôležitá je vyvážená strava, pohyb, zmiernenie stresu, ako aj dobrý spánok a určite aj Vellena - prírodný nápoj pre hormonálne zdravie žien. Samozrejme, nezabudni na to najdôležitejšie, čím je hlas tvojho srdca a snaž sa ho čo najviac nasledovať.

 

 

 

Nalády a menštruačný cyklus

18. 10. 2022

Poznáš to? Máš náladu pod psa a niekto príde s vtipom o ženských náladách a ešte medzi to preplieta slová, ako menzes a PMS a dobre sa na tom zabáva, kým v tebe to úplne vrie, alebo máš chuť rozrevať sa na plné hrdlo a skryť sa do teplého páperového vankúša a plakať tam hoci aj celý deň. Prečo je ženské telo so všetkým, čo k nemu patrí často terčom práve takýchto nemiestnych vtipov? Na to sa odpoveď hľadá asi ťažko, ale dnes ti v našom článku vieme ponúknuť zopár odpovedí na to, prečo to v ženskom tele chodí tak, ako to chodí.

Hormonálna antikoncepcia - čo ti o nej lekári tak celkom neprezradia

Hormonálna antikoncepcia - čo ti o nej lekári tak celkom neprezradia

16. 8. 2022

Zdravotné problémy, partner, ktorý chce, aby sme hormonálnu antikoncepciu užívali, alebo naše vlastné presvedčenie, že toto je ten správny krok, vedie k tomu, že nejakú formu antikoncepcie užíva okolo 100 miliónov ľudí a to žiaľ bez toho, aby im bolo celkom jasné, ako hormonálna antikoncepcia funguje a aké škody môže v našom vlastnom tele napáchať.

Nie - hormonálnej antikoncepcii Vellena

Hormonálna antikoncepcia je veľmi často ponúkaná, ako riešenie na problémy ako: silné akné, PMS, symptómy, nepravidelná, alebo silná menštruácia. Je pravdou, že malá „čarovná“ tabletka skutočne môže niektorým ženám s danými problémami pomôcť, no nevyrieši podstatnú príčinu vzniku daných problémov. Žiaľ, väčšina lekárov neozrejmí ženám, že antikoncepčná tabletka má aj isté vedľajšie účinky, z ktorých niektoré sú nezvratné. Nižšie uvedieme niektoré z nich.

 

Narušenie mikrobiómu

Antikoncepčné tabletky môžu narušiť normálnu črevnú flóru a vytvoriť prostredie, ktoré umožňuje premnoženie škodlivých baktérií a kvasiniek. Možno si si nikdy nedávala do súvisu náladu s črevnou flórou, ale majú mnoho spoločného. Veru áno, naše črevné baktérie ovplyvňujú našu náladu a sú prvými obyvateľmi sterilného čreva čerstvo narodeného dieťaťa. Zdravé črevá sú základom celkového zdravia a hormonálnej rovnováhy. Odstraňujú z tela prebytočný estrogén, ako aj iný odpad. Keď je črevná flóra narušená, telo nie je schopné odstrániť estrogén, čo prispieva k stavu estrogénovej dominancie.

Symptómy estrogénovej dominancie zahŕňajú cysty na vaječníkoch, fibrocystické prsia, priberanie, nepravidelnú alebo silnú menštruáciu a podráždenosť. Vidíš ten začarovaný kruh? Ak si dáme do súvislosti, že mikrobióm ovplyvňuje našu náladu a že antikoncepcia mikrobióm narúša, potom z toho môžeme vyvodiť záver, že používanie antikoncepcie na liečbu porúch nálady nie je riešením základnej príčiny, ale skôr akýmsi maskovaním symptómov liekom, o ktorom je známe, že daný problém práve zhoršuje.

 

Vedľajšie účinky hormonálnej antikoncepcie Vellena

 

Zvýšené riziko rakoviny

Niektoré výskumy potvrdzujú, že hormonálna antikoncepcia zvyšuje riziko niektorých druhov rakoviny a to najmä:
- riziko rakoviny prsníka,
- riziko krčka maternice,
- riziko pečene a maternice.

Tieto druhy rakoviny sa vyskytujú vo vyššej miere u žien užívajúcich perorálnu antikoncepciu.

 

Znižuje hladinu štítnej žľazy a testosterónu

Nízka hladina hormónu štítnej žľazy je badateľná na základe niekoľkých príznakov, ako napríklad:
- neschopnosť schudnúť,
- depresie,
- citlivosť na chlad,
- problémy s pamäťou a kognitívnym myslením,
- dermatologické problémy (vypadávanie vlasov, suchá pokožka),
- zápcha,
- neplodnosť,
- neschopnosť donosiť dieťa.

Ženy potrebujú na udržanie svalovej hmoty a zdravého libida testosterón. Je súčasťou spletitej symfónie optimálneho hormonálneho zdravia. Po vysadení antikoncepcie môže dôjsť k dlhodobým hormonálnym zmenám a problémom, ktoré sa prejavujú dominanciou estrogénu.

 

Zvýšené riziko mŕtvice a krvných zrazenín

Táto denná dávka estrogénu v podobe malej jemnej tabletky nie je tak celkom bez rizika. O tabletke je už dlho známe, že zvyšuje riziko krvných zrazenín, mŕtvice, pľúcnej embólie a taktiež zvyšuje aj riziko infarktu.

 

Živiny, ktoré strácame užívaním Antikoncepcie Vellena

 

Nedostatok živín v tele

Antikoncepčná tabletka ochudobňuje telo o vitamíny a minerály, ktoré sú nevyhnutné pre zdravie ženy, pre zdravie tehotnej ženy, po pôrode, ako aj pre zdravie dieťaťa. Antioxidanty, vitamíny B a dôležité minerály, ako je selén a zinok, sa pri požívaní hormonálnej antikoncepcie bežne vyčerpajú. Tieto minerály sú však kľúčové pre vytváranie upokojujúcich neurotransmiterov, vyrovnávanie hormónov, detoxikáciu pečene, syntézu hormónov štítnej žľazy, reguláciu imunitného systému a obnovu tkaniva.

Ženy, ktoré sa snažia otehotnieť, môžu trpieť kvôli antikoncepcii nedostatkom živín, čo môže ovplyvniť stav ich zdravia počas tehotenstva, ako aj zdravie ich dieťaťa. Ženám, ktoré matkami už sú a rady by otehotneli znovu, môže antikoncepčná tabletka znížiť hladinu minerálov natoľko, že ich telo nie je schopné zotaviť sa z predchádzajúceho tehotenstva a vyrovnať v tele živiny natoľko, aby zabezpečili prostredie vhodné a bezpečné pre zdravý vývoj plodu.

 

HAK prírodná liečba - Vellena

 

Ako teda ďalej? Aké sú možnosti bez perorálnej antikoncepcie?

Ak by si rada presedlala na prírodnejší a prirodzenejší prístup k vlastnému telu, tu je niekoľko rád. Maj však na pamäti, že nie všetko musí fungovať úplne pre každého a je dobré najprv spoznať vlastné telo, vyznať sa v ňom a ponúknuť mu to, čo potrebuje.

Dôležité je, aby si pochopila, že hormonálna antikoncepcia používaná na liečbu symptómov hormonálnej nerovnováhy nerobí nič iné, len zametá dané symptómy pod koberec a ponúka len dočasnú úľavu a to, žiaľ, za cenu tvojho zdravia. Ponúknuť hormonálnu antikoncepciu na liečbu symptómov, bez toho, aby bola poriadne rozlúsknutá hlavná príčina nie je riešenie.

Ak si sa rozhodla na základe vlastného presvedčenia vziať si tabletku preto, aby si neotehotnela, je to v poriadku. Je to tvoje telo, tvoj život a nikto nevie lepšie, ako ty sama, čo je pre teba najlepšie.

Ak si sa ale rozhodla užívať tabletku preto, že máš problémy s nepravidelnou a bolestivou menštruáciou, akné a inými hormonálnymi problémami, odporúčame ti radšej vyskúšať našu Vellenu - prírodný nápoj pre hormonálne zdravie žien. Vellena je určená pre znovu - nastolenie hormonálnej rovnováhy prírodným a šetrným spôsobom.

Je taktiež dôležité zistiť príčinu týchto problémov. Bolo zistené, že mnoho žien po vysadení tabletky pociťuje symptómy, ako:
- hormonálna nerovnováha,
- zápaly,
- poruchy trávenia,
- a iné.

Tieto problémy trvajú v priemere najmenej 4 až 6 mesiacov po vysadení tabletky a aj po tomto čase, môžeš mať pocit, že niečo nie je v poriadku. Základnou úlohou tabletky je zaplaviť ženské telo hormónmi. Takým množstvom hormónov, že mozog prestane komunikovať s vaječníkmi a žena prestanete ovulovať. A toto môže mať dlhodobé účinky, najmä v prípade, že sa tabletka užívala dlhší čas.

Pre liečbu symptómov je dôležité pochopiť základnú príčinu na základe laboratórneho testovania, ktoré odhalí, ktoré hormóny potrebujú podporu a ktoré systémy je potrebné obnoviť, aby sa dosiahla optimálna rovnováha. Je dobré taktiež pozrieť sa do svojho vnútra a odpovedať si na otázky, ktoré sú pre ženskú dušu dôležité.

 

Zdroj: Dr. Jolene Brighten

Hormonálna antikoncepcia - čo ti o nej lekári tak celkom neprezradia

16. 8. 2022

Zdravotné problémy, partner, ktorý chce, aby sme hormonálnu antikoncepciu užívali, alebo naše vlastné presvedčenie, že toto je ten správny krok, vedie k tomu, že nejakú formu antikoncepcie užíva okolo 100 miliónov ľudí a to žiaľ bez toho, aby im bolo celkom jasné, ako hormonálna antikoncepcia funguje a aké škody môže v našom vlastnom tele napáchať. Žiaľ, väčšina lekárov neozrejmí ženám, že antikoncepčná tabletka má aj isté vedľajšie účinky, z ktorých niektoré sú nezvratné. V našom článku si uvedieme niektoré z nich.

PCOS (syndróm polycystických vaječníkov) - ako ho liečiť?

PCOS (syndróm polycystických vaječníkov) - ako ho liečiť?

2. 8. 2022

Pomerne často skloňovaný ženský problém, ktorý postihuje približne 1 z 10 žien. Aj keď jeho názov naznačuje, že ide výlučne o gynekologický problém, v skutočnosti sa viaže na endokrinný (hormonálny) systém.

Pri liečbe teda treba pristupovať nielen ku liečbe akútnych symptómov, ale je potrebné sa na danú záležitosť pozrieť zo širšieho uhla pohľadu. Medzi hlavné príčiny polycystických vaječníkov (PCOS) patrí inzulínová rezistencia. Táto metabolická porucha prispieva k hormonálnej nerovnováhe, ktorá zhoršuje symptómy PCOS a prejavuje sa:

- zvýšenou hladinou testosterónu (u žien sa prejavuje vypadávaním vlasov, nadmerným ochlpením na tvári a na tele),
- nerovnováhou hormónov, ako je progesterón alebo estrogén (prejavuje sa silnou menštruáciou, zmenami nálady, bolestivými prsníkmi a inými nežiaducimi príznakmi)

PCOS - Vellena


Ako súvisí inzulínová rezistencia s PCOS?

Inzulín je nesmierne dôležitý hormón, ktorý má na starosti prívod cukru do bunky. Pokiaľ v tele nastane inzulínová nerovnováha, alebo, ak nie je inzulín správne využitý, hladinu cukru v krvi stúpa. Pokiaľ je telo ženy na inzulín rezistentné, potrebuje na udržanie normálnej hladiny cukru vytvárať pankreas extra inzulín, čo spôsobuje jeho nadbytok a vysokú hladinu cukru. Výsledkom tejto činnosti sú hormonálne a glukózové výkyvy. Inzulínová rezistencia môže spôsobiť, že vaječníky budú produkovať viac testosterónu a androgénov, čo prispieva k symptómom PCOS. V prípade tohto typu hormonálnej nerovnováhy sa môže vo vaječníkoch objaviť množstvo malých až stredne veľkých cýst, od čoho je odvodený aj názov samotnej choroby, „poly“ – veľa, „cystický“ – cysty na vaječníkoch. Cysty na vaječníkoch sa ale nemusia objaviť vo všetkých prípadoch PCOS. Ďalšie problémy, ktoré so sebou nesie inzulínová rezistencia sú:


- prírastok hmotnosti,
- problematická ovulácia,
- neplodnosť,
- cukrovka a tehotenská cukrovka,
- kardiovaskulárne choroby
- a v niektorých prípadoch dokonca aj možné riziko rakoviny maternice a prsníka.

Kedy podľa príznakov hovoríme o PCOS?

Aj keď sa príznaky PCOS líšia v závislosti od typu ženy a jej hormonálnej nerovnováhy v tele, môžeme príznaky zhrnúť do nasledovných bodov:

- prírastok hmotnosti až obezita (napriek zdravému stravovaniu a aktívnemu životnému štýlu),
- problematická menštruácia (nepravidelnosť, bolesti, absencia menštruácie, silná menštruácia),
- krvácanie v strede cyklu,
- akné (najmä v oblasti hrudníka a chrbta),
- hirsutizmus (nadmerné ochlpenie na tele a na tvári žien),
- vypadávanie vlasov,
- opakované cysty na vaječníkoch,
- opakovaná neschopnosť donosiť dieťa,
- neplodnosť,
- anovulačné cykly (keď vaječník neuvoľní vajíčko).

PCOS ovplyvňuje aj metabolizmus ženy, zdravie srdca a môže viesť až k cukrovke. V neposlednom rade sa zahráva s hormónmi, čo spôsobuje mnoho nepríjemností.


Ako nastaviť svoje telo opäť do rovnováhy?

V prvom rade je dobré si uvedomiť, že problém PCOS je komplexným problémom. Treba sa zamerať, ako na rovnováhu tela, tak aj na rovnováhu duše.

Vellena a PCOS

 

Strava a PCOS

Úprava stravy má na úpravu hormonálneho systému silný vplyv. Maj na zreteli, že je potrebné upraviť celkový životný štýl, stravovanie, prístup ku svojej osobe, ku svojmu telu, ako aj užívanie doplnkov výživy. Strava musí obsahovať vysoké množstvo živín, ktoré telu dodá potrebný zdroj energie.


Pesticídy a iné toxíny nachádzajúce sa v polotovaroch môžu taktiež spôsobiť chaos v endokrinnom systéme, čo vedie k hormonálnej nerovnováhe a zhoršeniu PCOS. Zároveň dbaj na konzumáciu stravy s
nízkym obsahom uhľohydrátov, prostredníctvom ktorej sa do tela dostane nižšie množstvo komplexných cukrov. To pomáha udržať stabilnú hladinu cukru v krvi a pankreas sa takto nepreťažuje tvorbou inzulínu. Vhodná je konzumácia mäsa, rýb, vajec, zeleniny, ovocia, orechov, rôznych semien, byliniek a korenín. Naopak, stráňte sa cukru, mliečnych výrobkov, umelých sladidiel, obilnín a strukovín.

Dnes je najbežnejšou liečbou PCOS antikoncepčná tabletka, ktorá však môže mať silné vedľajšie účinky, ktoré práve vedú ku zhoršeniu príznakov PCOS. Skús prirodzenú cestu, zmenu stravy a životného štýlu. Doplnky stravy hrajú taktiež veľmi dôležitú úlohu v podpore zdravého a vyváženého hormonálneho systému - naša Vellena, prírodný nápoj pre hormonálne zdravie žien. Zdravý a vyvážený hormonálny systém zase vedie k zlepšeniu príznakov PCOS, žiariacej pleti, zdravým vlasom a celkovému vyrovnaniu zdravého tela a ducha.

 

PCOS - Vellena

 

Ktoré vitamíny sú vhodné pre zmiernenie príznakov PCOS?

 

1. Vitex agnus castus

Grécka a talianska medicína považovala Vitex za plodnú rastlinu, ktorá podporuje celkovú hormonálnu rovnováhu v tele s osobitným vplyvom na hladinu progesterónu. Vitex ovplyvňuje hlavnú hypofýzu - čo je žľaza, ktorá „šepká“ vaječníkom koľko majú tvoriť hormónov, ako správne fungovať. Niektoré štúdie ukazujú, že Vitex môže zvýšiť hladinu progesterónu a vyrovnať hladinu testosterónu. Ukázalo sa, že to pomáha pri symptómoch PCOS, ako sú cysty, akné, PMS a endometrióza. Nájdeš ho v našom prírodnom nápoji pre hormonálne zdravie žien - Vellene.

 

2. Omega – 3


Omega-3 mastné kyseliny nachádzajúce sa v rybom tuku sú zdravým doplnkom každej stravy, najmä pre tých, ktorí chcú schudnúť. Štúdie ukazujú, že omega-3 môžu pomôcť pri znižovaní testosterónu a regulácii menštruačného cyklu u žien s PCOS. Omega-3 môžu pomôcť znížiť zápal v tele. Mnoho výskumníkov naznačuje, že zápal je možnou príčinou inzulínovej rezistencie a PCOS. Rybí olej napomáha znížiť zápal a umožňuje bunkám využívať inzulín

3. Magnézium


Väčšina žien by mala užívať magnézium pre svoje celkové zdravie. Nízky obsah horčíka je spojený s vysokým krvným tlakom, kardiovaskulárnymi chorobami, cukrovkou, osteoporózou a ďalšími vážnymi zdravotnými ťažkosťami. Užívanie horčíka taktiež napomáha pre zlepšenie energie, zmierňuje výkyvy nálad, napomáha pri hormonálnej rovnováhe a zmierňuje menštruačné bolesti. Zvýšenie horčíka môže pomôcť zlepšiť inzulínovú rezistenciu – a tým aj PCOS. Nájdeš ho v našom prírodnom nápoji pre hormonálne zdravie žien - Vellene.

 

4. Zinok


Zinok dokáže v tele ženy eliminovať testosterón, ktorý spôsobuje PCOS. Robí tak prostredníctvom znižovania enzýmu, ktorý premieňa testosterón na silnejší androgén, nazývaný tiež DHT.  Schopnosť zinku znižovať hladinu DHT sa ukázala ako užitočná pri zmierňovaní problémov s nadmerným ochlpením, akné a poruchami nálad. Nájdeš ho v našom prírodnom nápoji pre hormonálne zdravie žien - Vellene.

5. Vitamín D

Nedostatok vitamínu D má negatívny vplyv na ženy s PCOS, no výrazný nedostatok tohto vitamínu pôsobí nepriaznivo na každého človeka. Symptómy nedostatku vitamínu D zahŕňajú aj inzulínovú rezistenciu, priberanie na váhe a zvýšené riziko srdcových chorôb a cukrovky. Vitamín D sa taktiež
podieľa na dozrievaní a vývoji vajíčok vo vaječníkoch. V dôsledku nedostatku vitamínu D teda vaječníky nemôžu správne produkovať plodné vajíčka. Doplnky obsahujúce tento vitamín môžu teda žene skutočne pomôcť vytvoriť zdravé folikuly vo vaječníkoch, pomáhajú žene ovulovať a otehotnieť. Tento fakt je obzvlášť dôležitý u žien s PCOS, ktorých vaječníky nefungujú tak, ako by mali. Nájdeš ho v našom prírodnom nápoji pre hormonálne zdravie žien - Vellene.



6. Kyselina listová

Kyselina listová, tiež známa ako vitamín B-9, je užitočný pre ženy s PCOS, ktoré sa snažia otehotnieť. Výskumy ukázali, že kombinácia B-9 a inozitolu môže zlepšiť plodnosť u pacientov s PCOS vďaka schopnosti kombinácie zlepšiť citlivosť na inzulín. Kyselina listová môže taktiež pomôcť ženám s PCOS priniesť na svet donosené dieťa. Nájdeš ju v našom prírodnom nápoji pre hormonálne zdravie žien - Vellene.

Hormonálne symptómy PCOS sa môžu líšiť od ženy k žene. Je preto potrebné pristupovať ku každému prípadu individuálne a zároveň komplexne.

PCOS (syndróm polycystických vaječníkov) - ako ho liečiť?

2. 8. 2022

Pomerne často skloňovaný ženský problém, ktorý postihuje približne 1 z 10 žien. Aj keď jeho názov naznačuje, že ide výlučne o gynekologický problém, v skutočnosti sa viaže na endokrinný (hormonálny) systém.

Pri liečbe teda treba pristupovať nielen ku liečbe akútnych symptómov, ale je potrebné sa na danú záležitosť pozrieť zo širšieho uhla pohľadu.

V prvom rade je dobré si uvedomiť, že problém PCOS je komplexným problémom. Treba sa zamerať, ako na rovnováhu tela, tak aj na rovnováhu duše. V našom článku sme pre teba pripravili zoznam symptómov PCOS, dôvody prečo vzniká a aj spôsoby ako ho liečiť.

Hormonálna antikoncepcia - ako minimalizovať vedľajšie účinky užívania?

Hormonálna antikoncepcia - ako minimalizovať vedľajšie účinky užívania?

5. 7. 2022

HAK - Vellena

Antikoncepcia a zdravé ženské telo


Zdravé ženské telo a, samozrejme, zdravá ženská duša idú ruka v ruke. Na spojenie, resp. harmonickú vzájomnú spoluprácu, medzi týmito dvoma zložkami a vytvorenie zosúladeného celku sa kladie čoraz väčší dôraz. Je vidieť rastúcu komunitu žien, ktoré hľadajú svoju vnútornú silu a správne naladenie sa na svoje vlastné telo. Rozličné ženské kruhy, mantry, očistné rituály sa stávajú čoraz populárnejšími a poukazujú na dôležitosť opätovného spojenia s prírodou, ako aj na ženskú silu.

Rozhodne k tejto téme patrí aj otázka antikoncepcie. Je na každej z nás, akou cestou sa vyberieme. Ak je Ti prirodzené, nechať život prúdiť svojou cestou, v poriadku. Ak si sa rozhodla užívať antikoncepciu, aj to je v poriadku. Každý zodpovedá za svoje rozhodnutia a za svoje telo. Väčšina žien volí užívanie hormonálnej antikoncepcie, ako najspoľahlivejšiu formu ochrany pred neželaným tehotenstvom, prípadne si ju volia ako prostriedok pre odstránenie zdravotných ťažkostí ženského charakteru. Nie je žiadnym tajomstvom, že v prípade chemických liekov sa môžu objaviť niektoré z vedľajších účinkov.

U hormonálnej antikoncepcie sú to najmä:

- nevoľnosť,
- migréna a bolesti hlavy,
- náladovosť,
- problémy so zrakom,
- krvácanie mimo cyklu,
- meškanie menštruácie,
- citlivé a bolestivé prsníky,
- vaginálny výtok,
- nechuť k milovaniu,
- zmeny v hmotnosti (úbytok, alebo nárast).

Dnes Ti prinášame informácie o tom, ako sa udržať v zdraví aj počas užívania hormonálnej antikoncepcie.

Pestrá strava - Vellena

Konzumuj pestrú stravu bohatú na živiny

Požívaním tabletiek tvoje telo prichádza o živiny, jedná sa konkrétne o: vitamín E, C, B2, B6, B9, B12, selén, horčík a zinok a preto je potrebné práve tieto látky v tele pravidelne doplňovať. Nemusíš siahať po ďalších tabletách. Pre vyváženie týchto živín je vhodné sústrediť sa na ich doplnenie vo forme pestrej stravy, a to konkrétne:

- vitamín E: listová zelenina, rozličné semená a orechy,
- vitamín C: listová zelenina, citrusové plody, bobuľovité ovocie a paprika,
- vitamín B: listová zelenina, vajíčka, mäso, morské plody,
- selén: listová zelenina, hovädzie mäso, ryby,
- horčík: listová zelenina, horká čokoláda, rozličné semená, orechy, fazuľa,
- zinok: hovädzie mäso, ustrice, plody mora.

Taktiež je veľkou pomocou aj náš výživový doplnok pre ženské zdravie Vellena - kde nájdeš všetky hore zmienené živiny.

Zdravá pečeň

Užívaním hormonálnej antikoncepcie, podobne, ako pri každom chemickom lieku je zasiahnutá pečeň a to jednak preto, pretože sa jej nedostáva také množstvo živín, ktoré pre svoje správne fungovanie potrebuje a aj preto, že úlohou pečene je aj detoxikovať prebytočné hormóny. Fungovanie pečene závisí od aminokyselín, vitamínov B, minerálov a ďalších látok, ktoré potrebuje na to, aby dokázala svoju „prácu vykonávať dobre a zodpovedne“. Preto je skutočne dôležité dbať na pestrosť a zloženie stravy ako aj sledovať zdravie tohto dôležitého orgánu.

Dbaj na svoj črevný mikrobióm

Nie je zrejme nová informácia, že užívanie antikoncepcie spôsobuje nerovnováhu v črevnej flóre a narúša jej prirodzené prostredie, čo môže spôsobiť premnoženie nežiaducich mikróbov. V niektorých prípadoch sa taktiež môže objaviť zápal tráviaceho traktu, čo vyvolá imunitnú dysreguláciu, ktorá môže viesť ku zvýšeniu rizika autoimunitného ochorenia. Potraviny bohaté na probiotiká, užívanie samotných probiotík a dostatočné množstvo príjmu vlákniny môže napomôcť podpore zdravého čreva.

Spánok - Vellena

 

Spánok, spánok a ešte raz spánok

Pre zdravé ženské telo, vyrovnanú hladinu hormónov a pre samotné zdravie hormónov, pre zlepšenie psychickej pohody a nálady a optimálne fungovanie mozgu je spánok nutnosťou. Snaž sa spať aspoň 7 – 9 hodín v noci, v úplne tmavej a vyvetranej miestnosti. Dopraj si kvalitný spánok, pretože pre celkové fungovanie ľudského organizmu je nevyhnutnosťou.

Sústreď sa na hladinu stresu vo svojom tele

Tak teraz som trošku na vážkach, pretože – ak niečomu venujem pozornosť, podporujem to ešte viac, keď ale niečo nie je celkom v poriadku a ignorujem to, tiež si škodím. Ako teda? Mám sa na ten svoj stres sústrediť, či ani nie?

Podľa výskumu môžu ženy užívajúce hormonálnu antikoncepciu pociťovať neprimerané reakcie na stresové situácie, ktoré sú vyvolané neprimeranou sekréciou kortizolu. Ak sa teda odohráva čosi také aj v tvojom tele, vyskúšaj svoje telo a myseľ upokojiť meditačným cvičením, modlitbou, masážou, svojou šťastnou chvíľkou, pokojom, prechádzkou, cvičením, alebo si na odbúranie stresu nájdi svoj vlastný rituál.

Dôveruj svojmu telu, počúvaj jeho hlas

Nie každá žena musí pociťovať vedľajšie účinky antikoncepcie, ale ak sa u Teba objavia, neváhaj navštíviť svojho lekára. Niekedy sa bohužiaľ stáva, že lekári sa k takýmto pocitom žien stavajú ako k „vymysleným rozprávkam“. Nenechaj sa takýmto prístupom odradiť a skús šťastie u lekára, ktorý Ti na tvojej ceste pomôže.

Každá sme iná a to, čo pre jednu znamená prirodzenú a hladkú cestu, môže byť pre druhú cestou tŕnistou. Počúvaj sa a nájdi svoj vyvážený stred.

Veľkou pomocou bude aj náš výživový doplnok pre hormonálne zdravie žien Vellena kde nájdeš všetky hore zmienené živiny.

Hormonálna antikoncepcia - ako minimalizovať vedľajšie účinky užívania?

5. 7. 2022

Väčšina žien volí užívanie hormonálnej antikoncepcie, ako najspoľahlivejšiu formu ochrany pred neželaným tehotenstvom, prípadne si ju volia ako prostriedok pre odstránenie zdravotných ťažkostí ženského charakteru. Nie je žiadnym tajomstvom, že v prípade chemických liekov sa môžu objaviť niektoré z vedľajších účinkov.

U hormonálnej antikoncepcie sú to najmä:

- nevoľnosť,
- migréna a bolesti hlavy,
- náladovosť,
- problémy so zrakom,
- krvácanie mimo cyklu,
- meškanie menštruácie,
- citlivé a bolestivé prsníky,
- vaginálny výtok,
- zmeny v hmotnosti (úbytok, alebo nárast).

Dnes Ti prinášame informácie o tom, ako sa udržať v zdraví aj počas užívania hormonálnej antikoncepcie.

Horčík a jeho funkcia pre hormonálne zdravie žien

Horčík a jeho funkcia pre hormonálne zdravie žien

23. 6. 2022

Čo Ti evokuje slovo horčík? Možno si na prvý pohľad, alebo na prvé počutie predstavíš horčicu, alebo niečo horské, silné a pevné, nejakú horu, alebo vrchol. Od horčice síce horčík trošku vzdialený je, ale od slova vrchol až tak nie, pretože práve tento minerál sídli na vrchole zoznamu tých najdôležitejších živín pre naše telo. Jeho prítomnosť je dôležitá pre tlkot srdca, spánkové cykly, imunitu, produkciu energie, hormonálnu rovnováhu, svalové kontrakcie a mnoho iných. Nedostatok horčíka o sebe dá určite nejakým spôsobom vedieť. Tak teda, HOR sa na to a pozrime sa, zbežne, čo všetko dôležité má na starosti štvrtý najhojnejší minerál práve v ženskom tele.

 

Horčík - Vellena

 

Pomáha znižovať stres
Horčík blahodarne pôsobí na celkové upokojenie nervového systému, pomáha znižovať stres a pocit úzkosti. Naopak, pri vysokej stresovej záťaži sa dokáže horčík vyčerpať. Dbaj teda v takýchto časoch na to, aby si ho telu doplnila.  Nájdeš ho v našej Vellene - prírodnom nápoji pre hormonálne zdravie žien.

Zmierňuje príznaky PMS
V istej štúdii sa podarilo jej účastníkom znížiť symptómy predmenštruačného syndrómu (PMS) práve vďaka doplneniu horčíka. Taktiež bolo preukázané, že tento minerál pomáha znížiť zadržiavanie tekutín, čo je jeden z najčastejších problémov tohto obdobia ženského cyklu. Horčík taktiež napomáha pečeni efektívnejšie spracovať estrogén, čo je kľúčovým prvkom pre odstránenie symptómov PMS, ako sú:


• citlivosť prsníkov,
• nespavosť,
• nadúvanie.

Zmierňuje menštruačné kŕče
Horčík pôsobí, ako regulátor svalových kontrakcií, čím môže pomôcť pri bolestivých menštruačných kŕčoch. Pre zlepšenie efektu je v niektorých prípadoch prospešné týždeň pred očakávanou menštruáciou navýšiť jeho bežnú dávku.

Vellena menstruacne krce

 

Podporuje funkciu štítnej žľazy
Zdravie a správna funkcia štítnej žľazy sú veľmi úzko prepojené. Horčík napomáha štítnej žľaze produkovať správne hladiny hormónov. V prípade, že sú hladiny horčíka príliš nízke, môže sa štítna žľaza zväčšiť.

Priaznivo ovplyvňuje spánok
Vďaka svojim upokojujúcim účinkom pôsobí horčík priaznivo na problémy spojené s nespavosťou a jeho pravidelným užívaním pred spaním sa dokáže kvalita spánku výrazne zlepšiť. Naopak, nepokojný spánok a nespavosť môžu byť prejavom nedostatku horčíka.

Vellena migréna

 

Zmierňuje bolesti hlavy a bolesti pri menštruačnej migréne
Menštruačná migréna je celkom bežný jav, ktorý sa u žien prejavuje tesne pred menštruáciou v dôsledku kolísania hladín hormónov. Zo štúdií vyplýva, že nízka hladina horčíka má vplyv na vznik migrény a bolesti hlavy, preto je dobré v tomto období horčík doplniť. Môžeš tak urobiť pomocou nášho nápoja pre hormonálne zdravie žien Velleny. Stačí jeden chutný nápoj denne.

 

Zlepšuje trávenie a zbavuje zápchy
Opäť spomenieme účinok horčíka na funkciu svalov, a to v súvislosti s tráviacim traktom. Horčík môže pomôcť upokojiť kŕče v pažeráku, čo je jedna z možných príčin porúch trávenia a refluxu. Taktiež podporuje tvorbu žalúdočnej kyseliny, kedy jej nízka hladina môže byť taktiež príčinou tráviacich ťažkostí. Pri zápche pomôžu špecifické formy horčíka, ktoré sa považujú za laxatíva
práve kvôli ich účinku na svaly v tráviacom trakte

Zmierňuje symptómy menopauzy
V období menopauzy môžu ženy pociťovať celý rad symptómov vrátane stavov úzkosti, depresie, ako aj stratu kostnej hmoty. Keďže sa horčík veľmi úzko viaže na zdravie kostí, je kľúčovým doplnkom práve pre ženy v období menopauzy. Štúdie taktiež preukázali zmiernenie stavov úzkosti, depresie a výkyvov nálad.

Horčík a jeho vplyv na hormonálne zdravie - Vellena

 

Či však dokáže horčík úplne regulovať a ovplyvniť vyššie menované body, závisí aj od toho, či je koreňom problému priamo horčík, alebo je to niečo iné. Keďže je však horčík kľúčový pre mnoho funkcií a napomáha bunkám v ľudskom tele získavať energiu zo skonzumovaného jedla, bude prínosom zaradiť ho do Tvojho denného jedálneho lístka. Skús sa naladiť na svoje telo a počúvaj, čo Ti hovorí. Spoločne s ostatnými 17timi dôležitými zložkami pre hormonálne zdravie ho nájdeš v našej Vellene - prírodnom nápoji pre hormonálne zdravie žien.

Horčík a jeho funkcia pre hormonálne zdravie žien

23. 6. 2022

Čo Ti evokuje slovo horčík? Možno si na prvý pohľad, alebo na prvé počutie predstavíš horčicu, alebo niečo horské, silné a pevné, nejakú horu, alebo vrchol. Od horčice síce horčík trošku vzdialený je, ale od slova vrchol až tak nie, pretože práve tento minerál sídli na vrchole zoznamu tých najdôležitejších živín pre naše telo. Jeho prítomnosť je dôležitá pre tlkot srdca, spánkové cykly, imunitu, produkciu energie, hormonálnu rovnováhu, svalové kontrakcie a mnoho iných. Nedostatok horčíka o sebe dá určite nejakým spôsobom vedieť. Tak teda, HOR sa na to a pozrime sa, zbežne, čo všetko dôležité má na starosti štvrtý najhojnejší minerál práve v ženskom tele.