AMENOREA alebo hlavné dôvody vynechania menštruácie

AMENOREA alebo hlavné dôvody vynechania menštruácie

Amenorea alebo vynechanie menštruácie - existuje niekoľko dôvodov pre vynechanie menštruácie a žiadny z nich by si nemala ignorovať. Neliečená hormonálna nerovnováha spojená s chýbajúcou menštruáciou môže spôsobiť chaos v tvojom kardiovaskulárnom, nervovom systéme a taktiež má negatívny vplyv na zdravie kostí.

V tomto článku sa pozrieme na bežné dôvody, prečo sa menštruácia zastaví alebo sa nikdy nezačne, a tiež na to, čo s tým môžeš urobiť.

Amenorea alebo vynechanie menštruácie - existuje niekoľko dôvodov pre vynechanie menštruácie a žiadny z nich by si nemala ignorovať. Neliečená hormonálna nerovnováha spojená s chýbajúcou menštruáciou môže spôsobiť chaos v tvojom kardiovaskulárnom, nervovom systéme a taktiež má negatívny vplyv na zdravie kostí.

V tomto článku sa pozrieme na bežné dôvody, prečo sa menštruácia zastaví alebo sa nikdy nezačne, a tiež na to, čo s tým môžeš urobiť.

Amenorea alebo hlavné príčiny vynechania menštruácie

HLAVNÉ DÔVODY CHÝBAJÚCEJ MENŠTRUÁCIE

Amenorea je lekársky termín pre absenciu menštruácie. Existujú dva druhy amenorey - primárna a sekundárna amenorea. Amenorea môže byť dočasná, prerušovaná alebo trvalá v dôsledku dysfunkcie hypotalamu, hypofýzy, vaječníkov alebo maternice.

Primárna Amenorea

Primárna amenorea je stav, kedy sa tvoja prvá menštruácia nevyskytne do 14 rokov (ak nie sú prítomné iné príznaky puberty), a do 16 rokov bez ohľadu na to, či si dosiahla pubertu alebo nie.

Ak ti začali rásť prsia, ochlpenie, ale do 16 rokov si nemala menštruáciu, je na mieste ohlásiť to svojmu gynekológovi, aby ti urobil kompletné vyšetrenie. Mala by si tiež hovoriť so svojím lekárom, ak nemáš menštruáciu alebo iné príznaky puberty do veku 14 rokov. Oba scenáre môžu naznačovať vážne problémy, ktoré by sa mali vyšetriť.

Medzi najčastejšie dôvody primárnej amenorey patria:

  • Vrodené vady
  • Príliš veľa hormónu stimulujúceho folikuly (FSH)
  • Príliš veľa prolaktínu
  • Problémy s hypotalamom
  • Syndróm polycystických vaječníkov 

Sekundárna Amenorea

Sekundárna amenorea je stav, kedy v minulosti menštruácia bola prítomná (pravidelná alebo nepravidelná), ale na určité časové obdobie si ju stratila, v závislosti od vzorcov tvojho cyklu.

Ak bola tvoja menštruácia pravidelná, diagnóza amenorey sa stanoví po troch mesiacoch vynechania menštruácie. Ak bola tvoja menštruácia nepravidelná alebo slabšia, diagnóza sa stanoví po uplynutí deviatich mesiacov a viac po vynechaní menštruácie.

Medzi niektoré príklady toho, čo môže spôsobiť sekundárnu amenoreu, patrí príliš veľa prolaktínu, hypergonadotropný hypogonadizmus (reprodukčné žľazy sú príliš malé), primárna ovariálna insuficiencia, poruchy príjmu potravy alebo chronické stavy.

.

Amenorea alebo hlavné príčiny vynechania menštruácie

 

ČO SPÔSOBUJE VYNECHANIE MENŠTRUÁCIE

Strata doteraz pravidelnej menštruácie môže byť dôsledkom zvýšeného stresu. Ak sa tvoje telo nachádza pod stresom, organizmus tento stav vyhodnotí ako nebezpečný a pozastaví proces reprodukcie. Stres sa môže prejavovať v mentálnej alebo emocionálnej forme, môže byť taktiež prejavom infekcie, nadmerného výdaja energie (nadmerného cvičenia) alebo nízkeho kalorického príjmu. Stres akéhokoľvek druhu môže spôsobiť vynechanie a stratu menštruácie. Pozrime sa na to, čo sú hlavné stresové faktory.

Výživa a životný štýl

Poruchy príjmu potravy rovnako ako nechutenstvo môžu mať vplyv na stratu menštruácie. Ak sa k tomu pridá nadmerné cvičenie (napr. kvôli dosiahnutiu vysnívanej postavy), vynechanie menštruácie je viac ako obvyklé. Cítiš sa super vystresovaná a spíš málo? O dôvod viac, prečo tvoja menštruácia to tento mesiac opäť vynechala.

Funkčná hypotalamická amenorea

Funkčná hypotalamická amenorea (FHA) je diagnóza, kedy sa vylúčia všetky ostatné možné dôsledky. To znamená, že tvoj lekár vyšetrí všetky možnosti a keď tvoj stav nespĺňa kritériá pre žiadnu inú diagnózu, tvoja diagnóza je FHA.

FHA je často výsledkom nadmerného cvičenia, nízkej telesnej hmotnosti a stresu. Je spojená s poruchami príjmu potravy, ako je mentálna anorexia a bulímia. 

Ochorenie štítnej žľazy

Poruchy štítnej žľazy môžu viesť k nepravidelnostiam v menštruačnom cykle. Aj keď je choroba štítnej žľazy uznávaná ako príčina amenorey, nie je to vždy oblasť, ktorú lekári testujú alebo riešia hneď.

Ak si stratila menštruáciu, je nevyhnutné dôkladné vyšetrenie štítnej žľazy.

Syndróm polycystických vaječníkov

Syndróm polycystických vaječníkov (PCOS) je častou príčinou anovulačných cyklov (nedostatok ovulácie) a amenorey. PCOS je stav, ktorý je bežný a často sa prehliada, čo vedie k oneskorenej diagnostike.

Odborníci odhadujú, že 1 z 10 žien má PCOS. Ak ti menštruácia chýba a máš ďalšie príznaky ako je nevysvetliteľný prírastok na váhe, akné, vypadávanie vlasov, rast vlasov na brade alebo na hrudi a problémy s krvným cukrom, je dôležité, aby si sa o vyšetrení PCOS porozprávala so svojim lekárom.

Vynechanie menštruácie po vysadení antikoncepcie

Po vysadení antikoncepcie býva dosť časté, že menštruácia sa ihneď nevráti. Tento stav môže trvať 4 - 6 mesiacov a postihuje 3 až 6% žien. 

Je dôležité si uvedomiť, že mnoho lekárov predpisuje antikoncepciu na nepravidelnú alebo chýbajúcu menštruáciu, a hoci to môže mať vplyv na endometriálnu výstelku, nerieši to základný problém. Ak prestaneš užívať tabletky, je vysoký pravdepodobné, že dôjde k zástave aj tvojej menštruácie - keďže bola vyvolaná "iba" antikoncepciou. To môže byť dôvodom častejšej amenorey po vysadení antikoncepcie. Aj preto by si pred predpisovaním antikoncepcie mala vedieť, prečo ti menštruácia chýba - čo je hlavný dôvod.

Perimenopauza

Perimenopauza je obdobie, kedy naša plodnosť začína prirodzene klesať z dôvodu prichádzajúcej menopauzy. Počas určitej fázy života môžeš prísť na to, že sa menštruácia stáva nepravidelnou, niekedy dokonca vynechá aj mesiac.

To, že ti zmizne menštruácia, neznamená, že nemôžeš stále otehotnieť. V skutočnosti je to dobré varovanie pre každého s chýbajúcou menštruáciou, pretože ovulácia predchádza menštruácii, čo znamená, že môžeš ovulovať spontánne bez toho, aby si o tom vedela. 

Dojčenie

Niekedy nám matka príroda dá prestávku na dlhšie obdobie po pôrode. Ak v súčasnosti dojčíš, možno nemáš menštruáciu a je to úplne normálne. U tých, ktoré výlučne dojčia, sa môže stať, že sa im menštruácia nevráti po celú dobu dojčenia. Niekedy sa vráti s nočným odstavením a inokedy, napriek dojčeniu, sa naštartuje do niekoľkých mesiacov od pôrodu.

Chýbajúce menštruácia počas dojčenia neznamená, že si úplne chránená pred tehotenstvom - nezabúdaj, že ovulácia predchádza menštruácii.

 

Amenorea alebo hlavné príčiny vynechania menštruácie - Amalvena

 

AKO VRÁTIŤ MENŠTRUÁCIU NASPÄŤ

1. Testy

Porozprávaj sa so svojím gynekológom, či ti môže vykonať testy ako:

  • Tehotenský test (môžeš aj sama 😉)
  • Folikuly stimulujúci hormón
  • Luteinizačný hormón
  • Estradiol
  • Prolaktín
  • Celkový a voľný testosterón
  • Štítna žľaza
  • Nadobličky

 

2. Zakladaj si na strave bohatej na živiny

Nie je to len otázka kalórií, ale aj živín, ktoré tvoje telo potrebuje na pravidelnú menštruáciu a ovuláciu. Plnohodnotná strava zameraná na prísun zdravých tukov a bielkovín, ako sú voľne žijúce ryby, orechy, strukoviny a bio mäso, vlákniny a veľkého množstva zeleniny, ti môže pomôcť dodať telu to, čo potrebuje.

Je dobré zvážiť zaradenie multivitamínu pre ženy - Vellenu. Vellena ti pomôže dodať telu nedostatkové živiny a nastoliť hormonálnu rovnováhu. Stačí jedno vrecúško denne, z ktorého si pripravíš chutný nápoj.

Mýtus: Strata menštruácie kvôli diéte je znakom zdravej výživy.

 

3. Sleduj prejavy svojho tela

Sleduj svoje príznaky - náladu, energiu, spánok, stres, trávenie, pokožku a čokoľvek, čo môže byť znakom tvojej menštruácie. Sledovanie toho, čo prežívaš, ťa nielen motivuje pokračovať v pozitívnych zmenách, ale môže ti tiež poskytnúť vodítka k tomu, čo tvojmu zdraviu pomáha a čo nie.

 

4. Prehodnoť svoju cvičebnú rutinu

Ak sa po cvičení cítiš úplne zničená, zotavenie ti trvá aj niekoľko dní alebo máš počas cvičenia pocit na zvracanie, je viac ako pravdepodobné, že intenzita je pre tvoje telo príliš vysoká.

Ak si ešte k tomu stratila menštruáciu, je čas prehodnotiť svoju cvičebnú rutinu - a trochu ubrať.

Okrem toho sa uisti, že spĺňaš kalorické potreby pre takúto úroveň výdaja energie. Pamätaj si, že tvoje telo sa musí cítiť bezpečne pri ovulácii a menštruácii. Pocit, že vždy beží ako o život alebo je uprostred hladomoru, ti nepomôže to dosiahnuť.

Mýtus: Strata menštruácie je normálnou súčasťou dobrej kondičnej rutiny.

 

5. Spánok

Spánok je úzko spätý s naším menštruačným cyklom. Jeho nedostatok alebo zlá kvalita je pre tvoje telo stresom. 

Snaž sa spať v úplne tmavej miestnosti a dve hodiny pred spaním sa vyhýbaj všetkej elektronike vyžarujúcej svetlo (mobil, počítač, televízor). A pokiaľ môžeš, skús sa pred spaním uvoľniť, využiť meditačné alebo iné techniky na uvoľnenie stresu a relaxáciu. 

 

6. Stres manažment

Keď stres stúpa, či už emocionálny alebo fyzický, tvoje telo je v mene prežitia úplne na kolenách. To znamená presun hormonálnej aktivity do produkcie kortizolu a preč od reprodukčných cieľov (tj. ovulácie).

Stres je preto významným dôvodom, prečo ti zmizne menštruácia. Skús rôzne cvičenia ako je meditácia, hlboké dýchanie, modlitba, prechádzky, vedenie denníka, akupunktúra, masáž a dokonca aj mani-pedi, aby si zistila, čo ti najlepšie pomáha ho zvládať.

 

7. Správne živiny

Tvoja výživa je životne dôležitá pre obnovu menštruácie. Nielen kalórie, ale aj živiny signalizujú telu, že životné prostredie je bezpečné-dostatočne bezpečné na tvorbu dieťaťa.

Bez ohľadu na to, či chceš dieťa, alebo nie, telo potrebuje vedieť, že prostredie mu prospieva, aby si mala ovuláciu.

Optimálne vitamíny, minerály a ďalšie živiny ti pomôžu lepšie zvládnuť podmienky, ako je vynechanie menštruácie, symptómy PMS, PCOS a PBCS. Tvoje hormonálne zdravie závisí od mikroživín.

Ukázalo sa napríklad, že vitamín D hrá zásadnú úlohu v pravidelnej menštruácii. V jednej štúdii sa zistilo, že 13% žien s nízkym obsahom vitamínu D (<30 ng/ml) hlásilo amenoreu.

Ak užívaš, užívala si antikoncepciu, mala by si si dať pozor na tieto živiny (antikoncepcia spôsobuje, resp. mohla v minulosti spôsobiť ich nedostatok):

Vitamíny B2, B6, B12 a folát
Antioxidanty
Horčík
Zinok
Selén
CoQ10

Tieto živiny potrebuješ nielen pre svoje vaječníky. Sú tiež nevyhnutné na podporu tvojich nadobličiek, štítnej žľazy a pomáhajú tvojej hypofýze (materskej žľaze) vykonávať svoju prácu.

Všetky dôležité živiny nájdeš v našom doplnku výživy pre ženské zdravie a hormonálnu rovnováhu - Vellene.

Späť na blog