Horčík a jeho funkcia pre hormonálne zdravie žien

Horčík a jeho funkcia pre hormonálne zdravie žien

Čo Ti evokuje slovo horčík? Možno si na prvý pohľad, alebo na prvé počutie predstavíš horčicu, alebo niečo horské, silné a pevné, nejakú horu, alebo vrchol. Od horčice síce horčík trošku vzdialený je, ale od slova vrchol až tak nie, pretože práve tento minerál sídli na vrchole zoznamu tých najdôležitejších živín pre naše telo. Jeho prítomnosť je dôležitá pre tlkot srdca, spánkové cykly, imunitu, produkciu energie, hormonálnu rovnováhu, svalové kontrakcie a mnoho iných. Nedostatok horčíka o sebe dá určite nejakým spôsobom vedieť. Tak teda, HOR sa na to a pozrime sa, zbežne, čo všetko dôležité má na starosti štvrtý najhojnejší minerál práve v ženskom tele.

 

Horčík - Vellena

 

Pomáha znižovať stres
Horčík blahodarne pôsobí na celkové upokojenie nervového systému, pomáha znižovať stres a pocit úzkosti. Naopak, pri vysokej stresovej záťaži sa dokáže horčík vyčerpať. Dbaj teda v takýchto časoch na to, aby si ho telu doplnila.  Nájdeš ho v našej Vellene - prírodnom nápoji pre hormonálne zdravie žien.

Zmierňuje príznaky PMS
V istej štúdii sa podarilo jej účastníkom znížiť symptómy predmenštruačného syndrómu (PMS) práve vďaka doplneniu horčíka. Taktiež bolo preukázané, že tento minerál pomáha znížiť zadržiavanie tekutín, čo je jeden z najčastejších problémov tohto obdobia ženského cyklu. Horčík taktiež napomáha pečeni efektívnejšie spracovať estrogén, čo je kľúčovým prvkom pre odstránenie symptómov PMS, ako sú:


• citlivosť prsníkov,
• nespavosť,
• nadúvanie.

Zmierňuje menštruačné kŕče
Horčík pôsobí, ako regulátor svalových kontrakcií, čím môže pomôcť pri bolestivých menštruačných kŕčoch. Pre zlepšenie efektu je v niektorých prípadoch prospešné týždeň pred očakávanou menštruáciou navýšiť jeho bežnú dávku.

Vellena menstruacne krce

 

Podporuje funkciu štítnej žľazy
Zdravie a správna funkcia štítnej žľazy sú veľmi úzko prepojené. Horčík napomáha štítnej žľaze produkovať správne hladiny hormónov. V prípade, že sú hladiny horčíka príliš nízke, môže sa štítna žľaza zväčšiť.

Priaznivo ovplyvňuje spánok
Vďaka svojim upokojujúcim účinkom pôsobí horčík priaznivo na problémy spojené s nespavosťou a jeho pravidelným užívaním pred spaním sa dokáže kvalita spánku výrazne zlepšiť. Naopak, nepokojný spánok a nespavosť môžu byť prejavom nedostatku horčíka.

Vellena migréna

 

Zmierňuje bolesti hlavy a bolesti pri menštruačnej migréne
Menštruačná migréna je celkom bežný jav, ktorý sa u žien prejavuje tesne pred menštruáciou v dôsledku kolísania hladín hormónov. Zo štúdií vyplýva, že nízka hladina horčíka má vplyv na vznik migrény a bolesti hlavy, preto je dobré v tomto období horčík doplniť. Môžeš tak urobiť pomocou nášho nápoja pre hormonálne zdravie žien Velleny. Stačí jeden chutný nápoj denne.

 

Zlepšuje trávenie a zbavuje zápchy
Opäť spomenieme účinok horčíka na funkciu svalov, a to v súvislosti s tráviacim traktom. Horčík môže pomôcť upokojiť kŕče v pažeráku, čo je jedna z možných príčin porúch trávenia a refluxu. Taktiež podporuje tvorbu žalúdočnej kyseliny, kedy jej nízka hladina môže byť taktiež príčinou tráviacich ťažkostí. Pri zápche pomôžu špecifické formy horčíka, ktoré sa považujú za laxatíva
práve kvôli ich účinku na svaly v tráviacom trakte

Zmierňuje symptómy menopauzy
V období menopauzy môžu ženy pociťovať celý rad symptómov vrátane stavov úzkosti, depresie, ako aj stratu kostnej hmoty. Keďže sa horčík veľmi úzko viaže na zdravie kostí, je kľúčovým doplnkom práve pre ženy v období menopauzy. Štúdie taktiež preukázali zmiernenie stavov úzkosti, depresie a výkyvov nálad.

Horčík a jeho vplyv na hormonálne zdravie - Vellena

 

Či však dokáže horčík úplne regulovať a ovplyvniť vyššie menované body, závisí aj od toho, či je koreňom problému priamo horčík, alebo je to niečo iné. Keďže je však horčík kľúčový pre mnoho funkcií a napomáha bunkám v ľudskom tele získavať energiu zo skonzumovaného jedla, bude prínosom zaradiť ho do Tvojho denného jedálneho lístka. Skús sa naladiť na svoje telo a počúvaj, čo Ti hovorí. Spoločne s ostatnými 17timi dôležitými zložkami pre hormonálne zdravie ho nájdeš v našej Vellene - prírodnom nápoji pre hormonálne zdravie žien.

Späť na blog