Nalády a menštruačný cyklus

Nalády a menštruačný cyklus

Poznáš to? Máš náladu pod psa a niekto príde s vtipom o ženských náladách a ešte medzi to preplieta slová, ako menzes a PMS a dobre sa na tom zabáva, kým v tebe to úplne vrie, alebo máš chuť rozrevať sa na plné hrdlo a skryť sa do teplého páperového vankúša a plakať tam hoci aj celý deň. Prečo je ženské telo so všetkým, čo k nemu patrí často terčom práve takýchto nemiestnych vtipov? Na to sa odpoveď hľadá asi ťažko, ale dnes ti v našom článku vieme ponúknuť zopár odpovedí na to, prečo to v ženskom tele chodí tak, ako to chodí.

 

 

Prečo mám po začiatku menštruácie dobrú náladu?

Všimla si si na sebe, že niekedy, alebo možno aj častejšie ako niekedy, že keď máš dostať menzes, tvoja nálada kolíše, ako na hojdálke, no akonáhle sa rozlúčiš s hygienickými vložkami, rozlúčiš sa aj so zlou náladou a ty sa cítiš, ako na obláčiku radosti? Je vedecky podložené, že tento jav má súvis so zmenou hormónov počas celého menštruačného cyklu, ktoré vplývajú na zmeny nálad. Tu je niekoľko základných informácií, ktoré si predtým, ako sa pustíme do rozoberania témy nálady ujasníme.

Menštruačný cyklus je riadený dvoma hlavnými pohlavnými hormónmi a to estrogénom a progesterónom. Počas celej doby cyklu tieto hormóny kolíšu, pričom hladina estrogénu stúpa v prvej polovici a vrcholí okolo ovulácie a hladina progesterónu stúpa v druhej polovici a vrcholí tesne pred menštruáciou. Prvá fáza menštruačného cyklu je takzvaná folikulárna fáza, pretože sa v nej vyvíja folikul, ktorý obsahuje vajíčko. Druhá fáza cyklu sa nazýva luteálna fáza. V tejto fáze sa vajíčko uvoľní a z folikulu sa stane žlté teliesko, ktoré produkuje progesterón a estrogén. Počas celej doby cyklu tieto dva hormóny kolíšu, čo môže značne ovplyvniť to, ako sa cítiš, ako na fyzickej, tak na emocionálnej úrovni a teda aj to, akú máš náladu.

 

Radosť a smútok

Predstav si, že na hojdačke vidíš hojdať sa dve deti. Jedno je Radosť a druhé sa volá Smútok. Každá sme iná a niektorým sa podarí sadnúť si na stranu Radosti okamžite, ako sa spustí menštruácia, kým iným to môže ešte pár dní trvať. Je možné, že niektoré ženy budú sedieť na strane Smútku počas celej doby menštruácie. Je dôležité, aby si vedela, že PMS nie je príznačné pre každú ženu a nie každá žena má rovnaké príznaky PMS, čo platí aj pre predmenštruačnú dysforickú poruchu (PMDD). Nahliadnime bližšie na to, ako sa môžu meniť nálady vzhľadom na fázu tvojho cyklu.

 

Folikulárna fáza: Posilňovač nálady

Počas tejto fázy majú ženy tendenciu mať lepšiu náladu, cítiť príval energie a radosti zo života. Je to čas, kedy do ovulácie chýba ešte približne 14 dní. Prvý deň folikulárnej fázy je aj prvým dňom tvojej menštruácie, čo znamená, že aj keď sú hladiny estrogénu na začiatku menštruácie nízke, postupne začína hladina tohto hormónu stúpať. Estrogén (plus hormón stimulujúci folikuly, FSH) je potrebný na vývoj folikulu, ktorý obsahuje vajíčko a zahusťuje výstelku maternice, čím sa pripravuje na oplodnené vajíčko. Ako stúpa hladina estrogénu, pomaly dvíha do vzduchu aj Radosť, na pomyslenej hojdačke a tvoja nálada sa uberá priaznivým smerom. Aj keď to môže trvať ešte niekoľko dní, podráždenosť a iné príznaky PMS postupne odznievajú. Dôvodom zlepšovania nálady môže byť to, že estrogén je spojený so serotonínom, neurotransmiterom, ktorý má vplyv na našu náladu. So zvyšujúcou sa hladinou estrogénu sa zvyšuje aj produkcia serotonínu, čo môže viesť k pocitom šťastia a pohody. Počas tejto fázy zostávajú hladiny progesterónu relatívne stabilné a nízke, až kým nezačnú stúpať v luteálnej fáze, ktorá nastáva po ovulácii.

 

Ovulačná fáza: stred tvojho menštruačného cyklu

Ovulácia je uvoľnenie vajíčka z vaječníka a zvyčajne nastáva uprostred cyklu. Náhle zvýšenie hladiny estrogénu a prudký nárast luteinizačného hormónu (LH) spúšťa ovuláciu. V tejto fáze je ženské telo pripravené na splodenie dieťaťa. Je možné, že v tejto fáze zaznamenáš mierne zhoršenú náladu, avšak, ide o krátkodobý jav, kedy estrogén klesne zo svojej predovulačnej špičky, no niekoľko dní po ovulácii začne zase stúpať.

 

 

Luteálna fáza: nálada pod psa

Po ovulácii začne žlté teliesko produkovať progesterón. Táto fáza sa nazýva luteálna fáza a trvá po zvyšok cyklu, kým sa nedostaví menštruácia. Hladina progesterónu počas prvej polovice luteálnej fázy stúpa, čím sa telo pripravuje na možné tehotenstvo. So zvýšenou hladinou progesterónu sa môže žena cítiť uvoľnene a príjemne, no čím bližšie je k menštruácii, tým viac sa môže situácia meniť. Keď počas ovulácie nedôjde k tehotenstvu, telo nemá k dispozícii tehotenský hormón HCG, ktorý by dokázal udržať žlté teliesko produkujúce progesterón, čím dochádza k jeho degradácii. Tento jav je spúšťačom poklesu hladiny progesterónu a estrogénu, čím klesá aj hladina serotonínu, ktorý je spájaný s náladami človeka. Mierne výkyvy nálad  a energie sú normálne, no sú aj situácie, kedy sa zmeny nálady v luteálnej fáze za normálne už nepovažujú.

 

PMS a PMDD v luteálnej fáze

PMS alebo predmenštruačná dysforická porucha (PMDD) sa vyskytuje ku koncu luteálnej fázy, tesne pred začiatkom menštruácie. PMDD je však oveľa závažnejšia ako PMS, hoci na ľahkú váhu by sa nemalo brať ani jedno zo spomínaných. Príznaky PMDD môžu vyzerať ako PMS, ale kritickým rozdielom je závažnosť a trvanie príznakov, ktorými sú:

 

  • Podráždenosť
  • Úzkosť
  • Hnev
  • Smútok
  • Zmeny nálad
  • Problémy s koncentráciou
  • Únava
  • Zmeny chuti do jedla
  • Nadúvanie
  • Citlivé prsníky

Ak tvoje PMS alebo PMDD vážne ovplyvňuje tvoj každodenný život, vyhľadaj odbornú pomoc.

 

 

Úzkosť pred menštruáciou

Jedným z dôvodov, prečo môžete pociťovať úľavu s nástupom menštruácie, je úzkosť, ktorá sa môže prejaviť ako súčasť luteálnej fázy. Úzkosť je často príznakom príliš malého množstva progesterónu. Nižšie si môžeš prečítať niekoľko spôsobov, ktoré napomáhajú zmierniť tento nepríjemný stav.

 

Fosfatidylserín

Fosfatidylserín je aminokyselina, ktorá napomáha rovnováhe kortizolu v tvojom tele tým, že podporuje jeho prirodzený rytmus.

 

Dýchanie

Nadýchni sa tak, že napočítaš do 4. Zadrž dych tak, že napočítaš do 4. A napokon na 4 doby aj vydýchni. Takéto dýchanie môže pomôcť upokojiť nervový systém a znížiť pocit úzkosti.

 

 

Magnézium

Konzumácia potravín bohatých na horčík môže pomôcť zlepšiť náladu a podporiť tvoj zdravý spánok. Nájdeš ho aj v našej Vellene - prírodnom nápoji pre hormonálne zdravie žien.

Vitex

Ak máš málo progesterónu, táto bylinka ti môže pomôcť vytvoriť ho, čím sa upokojí a zlepší aj tvoja nálada. Nájdeš ho aj v našej Vellene - prírodnom nápoji pre hormonálne zdravie žien.

 

Spánok

Dopraj si dostatok spánku a oddychu. Únava spôsobuje aj to, že všetko ide akosi ťažšie. Navyše môže nedostatok spánku zvýšiť hladinu kortizolu a zhoršiť príznaky PMS. Ak máš problémy so spánkom, začni tým, že si zabezpečíš kvalitné prostredie pre túto oddychovú činnosť. Miestnosť na spanie udržuj chladnú, tmavú a tichú a minimálne hodinu pred spaním nepozeraj do obrazovky.

 

Strava

Dbaj na vyváženú stravu. Potraviny, ktoré spôsobujú prudký nárast inzulínu, môžu spôsobiť v hormónoch značný zmätok. Strava je pre rovnomernú hladinu energie a nálady veľmi dôležitá.

 

Hladina stresu

Menej je viac, určite to poznáš. A menej stresu je určite pre tvoje telo viac. Stres môže zhoršiť každý symptóm, preto je nevyhnutné nájsť spôsoby, ako sa uvoľniť. Ak cítiš, že je toho na teba priveľa a si pod tlakom, skús meditovať, prejsť sa v prírode, cvičiť, ale skús dychové cvičenia. Stres môže taktiež narušiť celý tvoj menštruačný cyklus, ovuláciu a určite môže byť vinníkom zmeny nálad.

 

Cvičenie

Pohyb podporuje tvorbu endorfínov, ktoré zmierňujú stres a zlepšujú náladu. Nájdi si svoju cestu v tom, čo ťa baví, čo máš rada a čo ti robí radosť. Stačí, ak si zatancuješ na nejakú obľúbenú skladbu, alebo sa ponaťahuješ.

 

Pohoda s priateľmi

Sociálna podpora je jedným z najdôležitejších faktorov celkovej pohody človeka. Pocit spojenia a spolupatričnosti je v živote sociálneho tvora, ktorým človek je, veľmi dôležitá. Spoj sa s rodinou, priateľmi, vytváraj si príjemné chvíle radosti, pohody a spojenia.

 

Celý menštruačný cyklus ako aj samotná menštruácia môžu určite do veľkej miery ovplyvniť tvoju náladu. Hormonálna rovnováha je kľúčová v tom, aby si sa pred, počas a po menštruácii cítila príjemne a uvoľnene. Dôležitá je vyvážená strava, pohyb, zmiernenie stresu, ako aj dobrý spánok a určite aj Vellena - prírodný nápoj pre hormonálne zdravie žien. Samozrejme, nezabudni na to najdôležitejšie, čím je hlas tvojho srdca a snaž sa ho čo najviac nasledovať.

 

 

 

Späť na blog