PCOS (syndróm polycystických vaječníkov) - ako ho liečiť?

PCOS (syndróm polycystických vaječníkov) - ako ho liečiť?

Pomerne často skloňovaný ženský problém, ktorý postihuje približne 1 z 10 žien. Aj keď jeho názov naznačuje, že ide výlučne o gynekologický problém, v skutočnosti sa viaže na endokrinný (hormonálny) systém.

Pri liečbe teda treba pristupovať nielen ku liečbe akútnych symptómov, ale je potrebné sa na danú záležitosť pozrieť zo širšieho uhla pohľadu. Medzi hlavné príčiny polycystických vaječníkov (PCOS) patrí inzulínová rezistencia. Táto metabolická porucha prispieva k hormonálnej nerovnováhe, ktorá zhoršuje symptómy PCOS a prejavuje sa:

- zvýšenou hladinou testosterónu (u žien sa prejavuje vypadávaním vlasov, nadmerným ochlpením na tvári a na tele),
- nerovnováhou hormónov, ako je progesterón alebo estrogén (prejavuje sa silnou menštruáciou, zmenami nálady, bolestivými prsníkmi a inými nežiaducimi príznakmi)

PCOS - Vellena


Ako súvisí inzulínová rezistencia s PCOS?

Inzulín je nesmierne dôležitý hormón, ktorý má na starosti prívod cukru do bunky. Pokiaľ v tele nastane inzulínová nerovnováha, alebo, ak nie je inzulín správne využitý, hladinu cukru v krvi stúpa. Pokiaľ je telo ženy na inzulín rezistentné, potrebuje na udržanie normálnej hladiny cukru vytvárať pankreas extra inzulín, čo spôsobuje jeho nadbytok a vysokú hladinu cukru. Výsledkom tejto činnosti sú hormonálne a glukózové výkyvy. Inzulínová rezistencia môže spôsobiť, že vaječníky budú produkovať viac testosterónu a androgénov, čo prispieva k symptómom PCOS. V prípade tohto typu hormonálnej nerovnováhy sa môže vo vaječníkoch objaviť množstvo malých až stredne veľkých cýst, od čoho je odvodený aj názov samotnej choroby, „poly“ – veľa, „cystický“ – cysty na vaječníkoch. Cysty na vaječníkoch sa ale nemusia objaviť vo všetkých prípadoch PCOS. Ďalšie problémy, ktoré so sebou nesie inzulínová rezistencia sú:


- prírastok hmotnosti,
- problematická ovulácia,
- neplodnosť,
- cukrovka a tehotenská cukrovka,
- kardiovaskulárne choroby
- a v niektorých prípadoch dokonca aj možné riziko rakoviny maternice a prsníka.

Kedy podľa príznakov hovoríme o PCOS?

Aj keď sa príznaky PCOS líšia v závislosti od typu ženy a jej hormonálnej nerovnováhy v tele, môžeme príznaky zhrnúť do nasledovných bodov:

- prírastok hmotnosti až obezita (napriek zdravému stravovaniu a aktívnemu životnému štýlu),
- problematická menštruácia (nepravidelnosť, bolesti, absencia menštruácie, silná menštruácia),
- krvácanie v strede cyklu,
- akné (najmä v oblasti hrudníka a chrbta),
- hirsutizmus (nadmerné ochlpenie na tele a na tvári žien),
- vypadávanie vlasov,
- opakované cysty na vaječníkoch,
- opakovaná neschopnosť donosiť dieťa,
- neplodnosť,
- anovulačné cykly (keď vaječník neuvoľní vajíčko).

PCOS ovplyvňuje aj metabolizmus ženy, zdravie srdca a môže viesť až k cukrovke. V neposlednom rade sa zahráva s hormónmi, čo spôsobuje mnoho nepríjemností.


Ako nastaviť svoje telo opäť do rovnováhy?

V prvom rade je dobré si uvedomiť, že problém PCOS je komplexným problémom. Treba sa zamerať, ako na rovnováhu tela, tak aj na rovnováhu duše.

Vellena a PCOS

 

Strava a PCOS

Úprava stravy má na úpravu hormonálneho systému silný vplyv. Maj na zreteli, že je potrebné upraviť celkový životný štýl, stravovanie, prístup ku svojej osobe, ku svojmu telu, ako aj užívanie doplnkov výživy. Strava musí obsahovať vysoké množstvo živín, ktoré telu dodá potrebný zdroj energie.


Pesticídy a iné toxíny nachádzajúce sa v polotovaroch môžu taktiež spôsobiť chaos v endokrinnom systéme, čo vedie k hormonálnej nerovnováhe a zhoršeniu PCOS. Zároveň dbaj na konzumáciu stravy s
nízkym obsahom uhľohydrátov, prostredníctvom ktorej sa do tela dostane nižšie množstvo komplexných cukrov. To pomáha udržať stabilnú hladinu cukru v krvi a pankreas sa takto nepreťažuje tvorbou inzulínu. Vhodná je konzumácia mäsa, rýb, vajec, zeleniny, ovocia, orechov, rôznych semien, byliniek a korenín. Naopak, stráňte sa cukru, mliečnych výrobkov, umelých sladidiel, obilnín a strukovín.

Dnes je najbežnejšou liečbou PCOS antikoncepčná tabletka, ktorá však môže mať silné vedľajšie účinky, ktoré práve vedú ku zhoršeniu príznakov PCOS. Skús prirodzenú cestu, zmenu stravy a životného štýlu. Doplnky stravy hrajú taktiež veľmi dôležitú úlohu v podpore zdravého a vyváženého hormonálneho systému - naša Vellena, prírodný nápoj pre hormonálne zdravie žien. Zdravý a vyvážený hormonálny systém zase vedie k zlepšeniu príznakov PCOS, žiariacej pleti, zdravým vlasom a celkovému vyrovnaniu zdravého tela a ducha.

 

PCOS - Vellena

 

Ktoré vitamíny sú vhodné pre zmiernenie príznakov PCOS?

 

1. Vitex agnus castus

Grécka a talianska medicína považovala Vitex za plodnú rastlinu, ktorá podporuje celkovú hormonálnu rovnováhu v tele s osobitným vplyvom na hladinu progesterónu. Vitex ovplyvňuje hlavnú hypofýzu - čo je žľaza, ktorá „šepká“ vaječníkom koľko majú tvoriť hormónov, ako správne fungovať. Niektoré štúdie ukazujú, že Vitex môže zvýšiť hladinu progesterónu a vyrovnať hladinu testosterónu. Ukázalo sa, že to pomáha pri symptómoch PCOS, ako sú cysty, akné, PMS a endometrióza. Nájdeš ho v našom prírodnom nápoji pre hormonálne zdravie žien - Vellene.

 

2. Omega – 3


Omega-3 mastné kyseliny nachádzajúce sa v rybom tuku sú zdravým doplnkom každej stravy, najmä pre tých, ktorí chcú schudnúť. Štúdie ukazujú, že omega-3 môžu pomôcť pri znižovaní testosterónu a regulácii menštruačného cyklu u žien s PCOS. Omega-3 môžu pomôcť znížiť zápal v tele. Mnoho výskumníkov naznačuje, že zápal je možnou príčinou inzulínovej rezistencie a PCOS. Rybí olej napomáha znížiť zápal a umožňuje bunkám využívať inzulín

3. Magnézium


Väčšina žien by mala užívať magnézium pre svoje celkové zdravie. Nízky obsah horčíka je spojený s vysokým krvným tlakom, kardiovaskulárnymi chorobami, cukrovkou, osteoporózou a ďalšími vážnymi zdravotnými ťažkosťami. Užívanie horčíka taktiež napomáha pre zlepšenie energie, zmierňuje výkyvy nálad, napomáha pri hormonálnej rovnováhe a zmierňuje menštruačné bolesti. Zvýšenie horčíka môže pomôcť zlepšiť inzulínovú rezistenciu – a tým aj PCOS. Nájdeš ho v našom prírodnom nápoji pre hormonálne zdravie žien - Vellene.

 

4. Zinok


Zinok dokáže v tele ženy eliminovať testosterón, ktorý spôsobuje PCOS. Robí tak prostredníctvom znižovania enzýmu, ktorý premieňa testosterón na silnejší androgén, nazývaný tiež DHT.  Schopnosť zinku znižovať hladinu DHT sa ukázala ako užitočná pri zmierňovaní problémov s nadmerným ochlpením, akné a poruchami nálad. Nájdeš ho v našom prírodnom nápoji pre hormonálne zdravie žien - Vellene.

5. Vitamín D

Nedostatok vitamínu D má negatívny vplyv na ženy s PCOS, no výrazný nedostatok tohto vitamínu pôsobí nepriaznivo na každého človeka. Symptómy nedostatku vitamínu D zahŕňajú aj inzulínovú rezistenciu, priberanie na váhe a zvýšené riziko srdcových chorôb a cukrovky. Vitamín D sa taktiež
podieľa na dozrievaní a vývoji vajíčok vo vaječníkoch. V dôsledku nedostatku vitamínu D teda vaječníky nemôžu správne produkovať plodné vajíčka. Doplnky obsahujúce tento vitamín môžu teda žene skutočne pomôcť vytvoriť zdravé folikuly vo vaječníkoch, pomáhajú žene ovulovať a otehotnieť. Tento fakt je obzvlášť dôležitý u žien s PCOS, ktorých vaječníky nefungujú tak, ako by mali. Nájdeš ho v našom prírodnom nápoji pre hormonálne zdravie žien - Vellene.



6. Kyselina listová

Kyselina listová, tiež známa ako vitamín B-9, je užitočný pre ženy s PCOS, ktoré sa snažia otehotnieť. Výskumy ukázali, že kombinácia B-9 a inozitolu môže zlepšiť plodnosť u pacientov s PCOS vďaka schopnosti kombinácie zlepšiť citlivosť na inzulín. Kyselina listová môže taktiež pomôcť ženám s PCOS priniesť na svet donosené dieťa. Nájdeš ju v našom prírodnom nápoji pre hormonálne zdravie žien - Vellene.

Hormonálne symptómy PCOS sa môžu líšiť od ženy k žene. Je preto potrebné pristupovať ku každému prípadu individuálne a zároveň komplexne.

Späť na blog